Manon van Ketwich, redacteur Biind

Klimaatproblematiek biedt kansen

Nog nooit was er zo veel aandacht voor klimaatverandering als in het jaar dat achter ons ligt. Vooral jonge mensen klommen op de barricaden: Nederlandse scholieren gingen staken voor een beter klimaat en Greta Thunberg riep de internationale politiek ter verantwoording. Wat mij betreft geeft dat hoop voor de toekomst. Als alleen al de helft van deze mensen zich blijft inzetten voor een betere wereld komen we een heel eind.

Wat ik mooi vind om te zien is dat de zoektocht naar klimaatoplossingen leidt naar creatieve oplossingen. In Enschede ligt onder de Oldenzaalsestraat een buis van 2 meter doorsnede die overtollig regenwater opslaat. Nergens anders in Nederland is iets dergelijks al gedaan. En Eva de Ruiter van Aveco de Bondt pleit voor een integrale wijkaanpak. Opgaven als energietransitie en klimaatadaptatie zijn relatief makkelijk tegelijkertijd op te pakken. Het vergt misschien wat meer denkwerk en overleg aan de voorkant, maar het bespaart uiteindelijk een hoop geld en mankracht. Bovendien voorkom je participatiemoeheid bij je bewoners.

Kortom, de klimaatproblematiek biedt ook kansen en zet mensen aan het denken. Zowel op wereldniveau als thuis. Hoeveel mensen hebben de afgelopen tijd zonnepanelen geïnstalleerd of het huis geïsoleerd? Of de tegels uit de tuin getrokken en er groen voor in de plaats gezet?

We zijn inmiddels over de helft van december. We wensen jullie allemaal mooie feestdagen, een schitterend 2020 en hopen jullie in januari weer te mogen begroeten. Als lezer van onze website, digitale magazines en nieuwsbrieven of als bezoeker van een van de vele Biind evenementen.