Klimaat

Klimaatadaptatie wordt een belangrijk thema in 2019

“Als we niet snel aan de slag gaan met adaptatie lopen we het risico in de komende decennia niet meer verzekerd te zijn van voedsel, energie en water.”

Door Jan Willem Kerssies


Er moet meer geïnvesteerd worden in klimaatadaptatie. Dat stelt Ban Ki-Moon, voorzitter van de Global Commission on Adaptation (GCA).

“Hoe kan je overtollig regenwater in de ene periode juist inzetten in de lange periodes van droogte”

Ban Ki-Moon was één van de sprekers tijdens de start van de nieuwe klimaatcommissie. De vertegenwoordigers van zeventien deelnemende landen aan deze commissie spraken de urgentie uit dat er snel meer bescherming moet komen tegen klimaatschade. Daarnaast is het van groot belang dat klimaatadaptatie meer aandacht krijgt.


Ban Ki-Moon: “Als we niet snel aan de slag gaan met adaptatie lopen we het risico in de komende decennia niet meer verzekerd te zijn van voedsel, energie en water. Verdere economische groei én terugdringing van armoede over de hele wereld blijft alleen mogelijk als samenlevingen veel meer investeren in klimaatadaptatie.”


Actieagenda

In zijn eerste jaar richt de commissie zich op het opstellen van een actieagenda. De agenda beschrijft de urgentie van adaptatie op basis van gegevens van wetenschappelijke en economische instituten. Daarbij worden concrete acties voorgesteld. Ook wordt benadrukt wat overheden, bedrijven en burgers vandaag al kunnen doen om de wereld veiliger te maken.

Inzet van regenwater

In Nederland zijn er al verschillende initiatieven gericht op klimaatadaptatie. Fien Dekker is de ontwerper van de Rain(a)Way tegel. Dat is een soort opengewerkte tegel, die een mooie oplossing biedt voor het opvangen, verplaatsen en infiltreren van overtollig regenwater. Het water wordt zichtbaar opgevangen en sijpelt langzaam de bodem in. Zo wordt bij hevige regenval het rioolsysteem ontlast.


De discussie over klimaatadaptie ging in eerste instantie over overtollig regenwater, zegt Dekker. Na zo’n warme zomer komt daar hittestress bij. De trend voor 2019 in klimaatadaptie is volgens Dekker dat deze twee factoren in een adem genoemd worden. “Hoe kan je overtollig regenwater in de ene periode juist inzetten in de lange periodes van droogte.” Daar gaat vanaf nu veel over gesproken worden, aldus Dekker.

De Rain(a)Way tegel bergt water op een zichtbare wijze en laat het langzaam infiltreren.

Groot thema

Ricky van Lingen is landschapsarchitecte met een fascinatie voor het gebruik, beheer en de inrichting van de openbare ruimte. Ze gaf tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte dit jaar een bevlogen lezing over adaptief beheer van de openbare ruimte. Het komende jaar zal klimaatadaptatie een groot thema worden, verwacht ze. “We moeten niet alleen vervallen in het doen van stresstesten en kijken naar technische oplossingen,” vertelt Van Lingen, die werkzaam is bij Kragten. “Dit vraagstuk moeten we juist gebruiken om te af vragen wat je wil als stad en hoe kunnen we in de praktijk oplossingen zoeken.”


Wereldwijde aandacht

Ook minister Van Nieuwenhuizen sprak tijdens de start van de nieuwe klimaatcommissie: “Uit de Nederlandse praktijk blijkt dat voorkomen goedkoper is dan genezen. We moeten daarvoor wereldwijd aandacht vragen. Het is dan ook mooi dat dat ons initiatief voor deze commissie zoveel weerklank vindt en dat zoveel landen op mijn uitnodiging hun steun uitspreken.”

“Uit de Nederlandse praktijk blijkt dat voorkomen goedkoper is dan genezen. We moeten daarvoor wereldwijd aandacht vragen.”

Wat moet er volgens jou gebeuren als het gaat om klimaatadaptatie? Laat het weten via ons LinkedIn-kanaal.