MAN Trucks & Bus gelooft in batterijbus zonder pantograaf

Ja, natuurlijk was MAN Trucks & Bus graag eerder met een elektrische bus gekomen. Maar doordat de Lion’s City E al sinds 2015 is doorontwikkeld, weet ov-tendermanager Tillo Smets van MAN Nederland zeker dat de bus zich gaat bewijzen. “Ik maak me geen zorgen om de kwaliteit. Als ik deze bus verkoop, kan ik ’s nachts tenminste lekker slapen.”

Tekst: Guus Puylaert

In de e-bussenmarkt die al sinds 2016 doorontwikkelt, is dit volgens Smets hét moment om aan te haken. Met de nieuwe generatie Lion’s City kiest MAN voor een totaalconcept. “In de rest van Europa rijdt men nog wel op diesel en gas, daarom is deze bus ontwikkeld voor meerdere aandrijfvormen. We zijn met een blanco tekening gestart, daardoor hoefden we niet een bestaand product aan te passen. De elektrische versie is dus van dezelfde kwaliteit.”

Een voorbeeld: “We zijn uitgegaan van een stastangenconcept, waarbij de passagiers zich goed en veilig kunnen vasthouden en waarbij niet is bezuinigd op design. Daardoor kunnen de bussen zonder piepen en kraken gemakkelijk vijftien jaar mee en hoeven weinig onderdelen vervangen te worden. Dat is TCO-technisch gunstiger.” Speciaal voor de fietsland Nederland werd de uitschuifbare rolstoelplank aangepast aan tegemoetkomende fietsers.

Overnight charging

MAN kiest bij de Lion’s City voor bewezen batterijtechnologie en stunt niet met bijvoorbeeld waterstof. “Met onze truckdivisie onderzoeken we wel de mogelijkheden van waterstof, maar bij de bus gaat waterstof het voorlopig niet winnen. De kwaliteit van batterijen wordt nog beter en de prijzen dalen snel", weet Smets.

Waarmee de busfabrikant zich wel onderscheidt, is door zonder pantograaf (uitschuifbare stroomafnemer) te rijden. Een bewuste keuze. “Wij geloven in overnight charging. Dat is gunstiger voor de levensduur van de batterijpakketten en voert uiteindelijk tot lagere kosten.” De 12-meterbus rijdt met zes batterijpakketten en een vermogen van 480 kWh, terwijl de gelede variant acht batterijen en in totaal 640 kWh meeneemt. De bussen moeten de hele omloop op één acculading kunnen uitrijden, waarna ze aan de stekker kunnen laden.

Politieke keuzes

De bussen halen een actieradius van ‘tussen de 200 en 550 kilometer’, zegt de busmanager van MAN. “Het nadeel van uitvoerig testen, is dat je ook weet wat er allemaal fout kan gaan. Als je de beloofde actieradius niet haalt, snijd je jezelf in de vingers.” Die 550 kilometer werd behaald tijdens een test in München tijdens gemiddelde weersomstandigheden. “Maar het is niet altijd zo’n gemiddelde dag natuurlijk.”

Desondanks verwacht Smets denkt dat de bus zich in Nederland en ook in het buitenland snel gaat bewijzen. “Nederland heeft de strengste zero emissie-eisen in Europa, maar ik ben ervan overtuigd dat elektrisch in andere landen ook een belangrijkere eis gaat worden. Eerst op de interstedelijke lijnen en daarna op de langere afstanden. MAN heeft daar ook vertrouwen in: anders hadden ze de productie niet zo hoog ingezet. Ik sta achter dit product.”