Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl

Lezen

Luisteren

Kijken

LEZEN

Boek: Hoe gaan we dit uitleggen?

Klimaatverandering bedreigt alles wat ons lief is. Maar we zijn niet zo machteloos als velen denken. De komende tien jaar kunnen we tij keren.

Dit boek van Jelmer Mommers beschrijft hoe, en laat zien dat jouw bijdrage ertoe doet.

Want achter de somber stemmende berichten over verwoestende bosbranden, dodelijke overstromingen en passieve politici groeit een beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

LUISTEREN

Podcast: Huisje, boompje, wadi

In de derde aflevering van de podcast De bouw maakt het zit presentator Iman de Vries aan de keukentafel in de klimaatadaptieve woning van de familie Schraa uit Elburg.

Marc Mastebroek, projectontwikkelaar bij Van Wijnen vertelt wat ze hebben gedaan om de wijk De Dijkjes in Elburg te beschermen tegen wateroverlast en hittestress. Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans vertelt met welke maatregelen je er nog een schepje bovenop kunt doen. Bewoner Christian Schraa deelt zijn ervaringen en legt uit elke verschillen hij ervaart ten opzichte van zijn vorige – jaren 70 – woning.

Het item over klimaatadaptatief bouwen begint op 8:15.

KIJKEN

Film: Don’t look up

Twee astronomen gaan op mediatour om te waarschuwen dat er een allesvernietigende komeet op weg is richting de aarde. Maar niemand is geïnteresseerd in echt nieuws. In deze film met Jennifer Lawrence, Meryl Streep en Leonardo DiCaprio wordt op hilarische wijze de parallel gelegd met de klimaatcrisis. Een comedy dus, met een serieuze ondertoon.

KIJKEN

Don’t look up, maar dan in het echt

Klimaatactiviste Miranda Whelehan schuift aan bij het nieuwsprogramma Good Morning Britain. De twee presentatoren leggen haar het vuur aan de schenen, maar Whelehan blijft kalm. Presentator Richard Madeley en journalist Lowri Turner gebruiken zo ongeveer elke drogreden die er bestaat om tegen het pleidooi om het gebruik van olie af te bouwen in te gaan. Zien is geloven.