Biind | September 2022

Inhoudsopgave, voorwoord

Blessing in disguise

Waar we eerder nog verheugd lachten over berichten dat we in Nederland Zuid-Franse temperaturen konden verwachten, piepten we afgelopen twee zomers wel anders. Klimaatverandering wordt steeds voelbaarder. En hoewel er al best wel het een en ander werd ondernomen om dit tegen te gaan én ons aan te passen aan de opwarming van de aarde, kreeg dit pas dit jaar een vlucht. De reden: stijgende energieprijzen.

Ergens is het wrang. Pas als we het in de portemonnee gaan voelen, ondernemen we actie. Nog nooit waren we zo actief in het besparen van energie, door de verwarming een graadje lager te zetten, tochtstrips te plaatsen en korter te douchen. De slowcooker is in opmars want goedkoper dan een stoofpotje in de oven of op het vuur laten pruttelen. En niets menselijks is mij vreemd: volgende maand worden eindelijk de spouwmuren van ons huis geïsoleerd.

We kunnen er moeilijk over doen, feit is wel dat dit jaar écht stappen worden gezet in het verminderen van onze CO2-uitstoot. Ik vraag me af of we niet al die jaren veel te lief voor elkaar zijn geweest. We gebruiken liever de wortel dan de stok. Terwijl nu blijkt dat we gevoeliger zijn voor financiële consequenties. Wordt het tijd voor een vleestax, CO2-budget en rekeningrijden? Het onderzoeken waard als je het mij vraagt. Zolang er alternatieven beschikbaar komen die voor elke portemonnee bereikbaar zijn.

Veel leesplezier!

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

manon@biind.nl

Klimaatbestendig bouwen kan niet overal

De komende jaren moeten we duizenden woningen bouwen. Maar de zeespiegel stijgt, de bodem zakt, weersextremen komen vaker voor. Dat betekent dat niet elke locatie geschikt is om op te bouwen. Hoe neem je beslissingen voor nu, rekening houdend met onzekerheden op de lange termijn?

Van visie naar beleid

Klimaatadaptatie komt steeds hoger op de agenda van gemeenten. Toch is een succesvol beleid nog te veel afhankelijk van individuen en valt er nog een wereld te winnen op het gebied van een integrale aanpak. Petra Thijs, adviseur bij Kragten, merkt in de dagelijkse praktijk wat er beter kan, maar ook waar een goede aanpak toe kan leiden.

Klimaatadaptatielabel maakt effect maatregelen meetbaar

De noodzaak om ons aan te passen aan het veranderende klimaat wordt steeds duidelijker. Bij projecten in de fysieke leefomgeving wordt dan ook vaker aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar welk effect hebben getroffen maatregelen nu eigenlijk? Meten is weten, vindt ook landschapsarchitect Marco Aarsen van Goudappel. Hij stond aan de wieg van het klimaatadaptatielabel.

De stad van ecosysteemdiensten

De tekening van Bruno Bruins

Lezen, luisteren, kijken

Biind Update