Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl

Lezen

Luisteren

Kijken

LEZEN

APPPLE - eerste hulp bij integrale gebiedsontwikkeling

Een boek vol lessen voor de professionals in gebiedsontwikkeling, dat is het kleine gele APPPLE-boekje. Het vertelt over wat woningcorporaties, ontwikkelaars, gemeenten en provincies met elkaar leerden. Over verschillende gezichtspunten, over samenwerking, over draagvlak. Over trekken aan een dood paard of juist dynamiek veroorzaken. Alle reden om deze lessen te delen met een breed publiek. In een wereld die verandert, met grote ambities, waar samenwerken, financieren en draagvlak grote uitdagingen vormen.

LUISTEREN

Gebiedsontwikkeling voor alle leeftijden

‘Gebiedsontwikkeling voor alle leeftijden’ is een podcast van het platform Gebiedsontwikkeling.nu. In de eerste editie praten Junior Hedwig van der Linden (TU Delft) en senior Jeroen de Willigen (creatief directeur De Zwarte Hond en stadsbouwmeester gemeente Groningen)over de rol van ontwerpend onderzoek voor toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Ze bespreken dit onderwerp aan de hand van eigen ervaring, begeleid door adjunct-hoofdredacteur Inge Janse.

Er zijn inmiddels vijf afleveringen beschikbaar, onder meer via Spotify.

KIJKEN

De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!

De minidocumentaire ‘De stad van nu en straks: we hebben wat te kiezen!’ gaat over de uitdagingen waar bewoners van Nederlandse steden iedere dag mee te maken hebben. Een film over de toekomst van wonen, leven, klimaat en reizen en de samenhang van de uitdagingen in en om de stad.

In deze film brengt Geert Kloppenburg bestaande rapporten en onderzoeken naar de straat en vergelijk dit met de realiteit. Wat gaat er wel goed en wat niet? Wat kan er beter en hoe? Wat Kloppenburg betreft is er in Nederland geen gebrek aan ruimte, maar worden niet de goede keuzes gemaakt. Hij pleit voor een integrale benadering van groen, wonen en mobiliteit.