Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl

Lezen

Luisteren

Kijken

LEZEN

Circulair inkopen

Het is nog niet verplicht, maar misschien ben jij wel die koploper van jouw organisatie die van circulair inkopen de norm wil maken. Waar te beginnen? Of je nu nog niet weet wat circulair inkopen is of er al wat verder mee bent - het is en blijft een uitdaging.

Pianoo heeft een website ontwikkeld die je op basis van jouw rol helpt de volgende stappen te zetten. Of je nu eindgebruiker bent of toeleverancier, de site staat vol praktische tips over hoe je te werk kunt gaan.

LEZEN

Omarm de chaos

We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid. COVID-19. Klimaatverandering. Verlies aan biodiversiteit. Na het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties kan niemand meer wegkijken. De natuur is onze levensader. Als we die bron vernietigen, vernietigen we uiteindelijk onszelf.

Hoogleraar Jan Rotmans neemt je mee in de manier waarop hij zelf naar de wereld in transitie kijkt. Dat levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvatten geeft om zelf in beweging te komen. Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau. Transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.

LUISTEREN

Duurzaam Gebouwd over Circulair Bouwen

In deze aflevering van de Duurzaam Gebouwd Podcast gaat hoofdredacteur Marvin van Kempen in gesprek met experts Jan Willem van de Groep, Peter Musters en Rico Logman. Het onderwerp? Circulair Bouwen. Je komt erachter waarom deze experts dagelijks hun bed  uitstappen en wat hun persoonlijke drive is. Daarnaast beantwoorden ze de vraag ‘Waarom gaat circulair bouwen nog niet snel genoeg?’ en discussiëren ze over een mogelijke verplichting van het materialenpaspoort. Ook hoor je tips om circulair te bouwen en ontdek je hoe deze specialisten de MPG zouden ombuigen, als ze de kans kregen.

LUISTEREN

Nederland verbouwt in 7 vragen

Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Er zijn grote opgaven in de ruimtelijke ordening, natuur, voedsel, wonen, reizen, werken en energie. Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe komen we dan aan onze energie? Gaan we echt veel minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen?

In zeven afleveringen gaat de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) op zoek naar een antwoord op deze vragen, waarbij ingegaan wordt op hoe deze verbouwing van Nederland eruit ziet en welke belangen er spelen. Laat je inspireren door de adviezen van de Raad en leer meer over hoe we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken.

KIJKEN

VPRO Tegenlicht: Mobiliteit van de toekomst

Dat mensen zich in de toekomst minder zullen verplaatsen, dat ze minder gaan reizen en vliegen is grotendeels een illusie. De zogenaamde Marchetti constante bepaalt dat de mens voor de woon-werkafstand gemiddeld 1 uur en 6 minuten per dag onderweg is, op welke manier dan ook. We gaan anno 2022 alleen sneller en verder reizen. Maar dat moet schoner, duurzamer, veiliger, slimmer en betaalbaar. Hoe kan mobiliteit in de toekomst minder beslag leggen op de planeet, de economie en de samenleving?