Zet ook een stap vooruit!

Lopen is onmisbaar in een evenwichtig en gezond leven. Daarnaast verbetert lopen het levensgeluk van mensen aantoonbaar.  Hoe zorg je ervoor dat meer mensen gaan lopen? Hoe maak je een stad loopvriendelijk? Welke initiatieven zijn er die bijdragen aan meer ruimte voor lopen? Hoe maken we de stoepen en straten toegankelijk voor iedereen?

Dit najaar gaan we in op deze vragen, delen we kennis, wisselen ervaringen uit en maken ons hard om lopen op de kaart te zetten. We organiseren een Masterclass, de LoopAward en het Nationaal Voetgangerscongres. Doe je mee?

Masterclass LOOP!

Verschillende steden schrijven al in hun omgevingsvisie dat lopen belangrijk is, maar hoe geef je handen en voeten aan deze uitspraak? Annemieke Molster (stedenbouwkundige) en Sandra Schuit (landschapsarchitect) geven je tijdens de masterclass op 12 september uitgebreid antwoord. Je hoort en ziet hoe andere steden hier al voortvarend mee aan de slag zijn gegaan en je krijgt inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van ruimte. Ze delen praktijkkennis over het loopvriendelijk maken van stad en dorp. Tijdens een wandeling door Utrecht kun je zelf ervaren wat wel en niet werkt. Ook is er gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.

Heb jij het beste loopinitiatief van Nederland?

Na het succes van vorig jaar, reikt Platform Ruimte voor Lopen dit jaar opnieuw de LoopAward uit. Er worden TWEE initiatieven beloond die bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland. Een award wordt uitgereikt aan de organisatie die het meeste heeft bijgedragen aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De tweede award is bedoeld voor het meest aansprekende maatschappelijke initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat (meer) mensen zijn gaan lopen. De LoopAward is opengesteld voor iedereen. Van maatschappelijke organisaties, tot overheden, kennisinstellingen en burgers: elk ingezonden initiatief doet mee om de prijzen. Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 13 oktober worden de uiteindelijke winnaars van de LoopAward bekend gemaakt. Heb jij een goed initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen? Meld deze dan uiterlijk 12 september aan!

Nationaal Voetgangerscongres

Het Nationaal Voetgangerscongres is het enige vakevenement waar lopen in alle facetten centraal staat. Het congres vindt dit jaar plaats op 13 oktober 2022 in Zwolle.  Je ontmoet collega’s uit je eigen vakgebied, legt verbinding met professionals uit andere domeinen en wisselt kennis, visies en visitekaartjes uit. Tijdens dit congres kun je interessante keynotes, workshops, sessies en walkshops volgen rondom het thema Gelukkig, Gezond. Je ontmoet collega’s uit je eigen vakgebied, legt verbinding met professionals uit andere domeinen en wisselt kennis, visies en visitekaartjes uit. En je bent bij de uitreiking van de LoopAward!