The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

In Rotterdam-Zuid is een nieuw interactief kunstwerk te bewonderen. The Splash is een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker en is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden.

In Hart van Zuid op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam is een toegepast kunstwerk gelanceerd in de vorm van… een zwembad. Geen echte natuurlijk, maar een artistieke interpretatie die dient als interactieve ontmoetingsplek voor Rotterdammers en bezoekers. The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. Het is een plek waar functionaliteit, kunst, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsoplossingen samenkomen middels social design. De onthulling vond plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival.

Lokale identiteit in gebiedsontwikkeling

Het smaakmakende ontwerp van The Splash is de eerste in een serie ontwerpen in de openbare ruimte getiteld ‘The Shape of Rotterdam’. Het idee van de Shape of Rotterdam komt voort uit de kans die Rotterdam, Make it Happen en Arttenders signaleerden om citymarketing in te zetten om lokale identiteit en belangen een grotere rol te laten spelen in gebiedsontwikkeling. Arttenders deed hiervoor in opdracht van Gemeente Rotterdam uitgebreid onderzoek naar hoe welzijn, sport, vergroening, klimaatadaptatie, gebiedsontwikkeling en lokale behoeften van bewoners en ondernemers samen kunnen komen in een functionele én iconische plek in de buitenruimte.

Nalatenschap

Het Annie M.G. Schmidtplein op Rotterdam Zuid werd uitgekozen als locatie en heeft met The Splash de primeur als eerste ‘Shape of Rotterdam’. De lancering vond plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival als onderdeel van de officiële Citydressing van het evenement. The Splash is daarmee niet alleen een visitekaartje tijdens het evenement, maar onderdeel van de nalatenschap voor de stad Rotterdam. “Dankzij Host City Rotterdam is The Shape in een stroomversnelling gekomen. Zuidplein heeft nu een icoon wat ook nog na het Songfestival antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt” aldus Siobhan Burger van Arttenders.

Voor en met de stad

“Het doel van The Shape of Rotterdam is aantrekkelijke plekken in de buitenruimte ontwikkelen waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, maar die ook grotere uitdagingen aanpakken” zegt Burger. Omliggende ondernemers, buurtbewoners, Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands zijn daarom actief betrokken in het ontwerpproces. De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker zond haar portfolio in voor de Call for Interest en werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury. Samen met Arttenders creëerde zij ‘The Splash’.

The Splash is een zintuigprikkelende ervaring, geïnspireerd op de pierenbadjes uit de jaren ‘60 met een knipoog naar het huidige spiksplinternieuwe zwembad op Zuid. Het multifunctioneel inzetbare ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting en is gemaakt als plek voor jong en oud.

Cindy Bakker: “The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!”