Elektrische toekomst


“Nadat we een voertuig geleverd hebben, gaat onze service verder”, vertelt Peter Schrauwen van Volvo Bus Benelux. “We monitoren de staat van de bus en dan met name van de batterij. Daarbij meten we een groot aantal parameters om de inzetbaarheid van de bus zoveel mogelijk te garanderen.”

Auteur: Marcel Slofstra

Volvo monitort onder andere het energiegebruik, de status van de batterij, foutcodes vanuit het elektrische systeem en foutcodes vanuit het hele voertuig. “Door de beschikbare energie, de batterijconditie, de laadmogelijkheden en de beschikbare actieradius van het voertuig te monitoren kan de klant de bus optimaal inzetten en zorgen we voor een lange levensduur van de batterij. We willen ook kunnen sturen op hergebruik van batterijen. Als een batterij aan het einde van zijn levensduur zit, kan deze bijvoorbeeld nog wel ingezet worden in stationaire toepassingen”, aldus Schrauwen. “We doen het monitoren nu vanuit Volvo Energy, zowel voor bussen als trucks. Dat doen we met als doel om het elektrificeren aan de truck-kant een impuls te geven. Volvo Energy beheert dan de gehele batterijketen.”

Het monitoren van batterijdata voor bussen is niet nieuw. “Dat doen we al jaren voor hybride voertuigen, al sinds 2008”, stelt Schrauwen. “We schalen daarin nu wel op, doordat er steeds meer vraag is naar volledig elektrische voertuigen. Daarom hebben we ook de monitoring van Volvo Bus, Volvo Penta en Volvo Truck samengebracht bij Volvo Energy.”

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen bij Volvo staan niet stil. “We werken aan een nieuwe generatie batterijen, met een capaciteit van 94Kwh per pakket. Daarvan kunnen er drie tot vijf op een 12-meter bus, of vijf á zes op een gelede bus. Zo wordt de actieradius groter, wat de bussen nog flexibeler maakt qua inzetbaarheid. Je kunt dan een elektrische bus een hele dienst inzetten zonder bij te laden, bijvoorbeeld, of vaker opladen indien gewenst. Daarbij adviseren we de klant graag, ook de batterijmonitoring die we aanbieden kan daar een belangrijke rol spelen om de bus eigenlijk net zo flexibel als een dieselbus in te kunnen zetten.”

Volvo kijkt ook verder dan de bus. “Bij elektrische bussen hoort ook elektrische oplaad-infrastructuur. Neem bijvoorbeeld het Transferium in Den Bosch. Daar liggen zonnepanelen op het dak. Bussen en auto’s kunnen daar opladen. Door goed management in te zetten en goede monitoring te verzorgen kun je keuzes maken, welke stroom gebruiken we wanneer? Door daar slimme keuzes te maken kun je zowel de beschikbaarheid van de bussen, de beschikbaarheid van stroom voor personenwagens als inzetbaarheid van het energienetwerk reguleren. Je kunt bijvoorbeeld indien nodig en mogelijk ook stroom terugleveren aan het net.”

Balans

“Op het moment dat we een aanvraag krijgen voor levering van elektrische of hybride bussen, vragen we ook hoe de bussen nú worden ingezet. Dan gaan we samen met de klant kijken hoe we de klantwens het beste kunnen uitvoeren. Welke combinaties van bussen kunnen we inzetten, welke batterijen hebben we nodig, hoe regelen we het opladen maar ook: hoe balanceren we capaciteit en levensduur zo optimaal mogelijk? Alle batterijen hebben een zogenaamd ‘SOC’-window, waarbij SOC staat voor ‘State of Charge’. Door het aantal laadmomenten zo te optimaliseren dat het opladen op het goede moment gebeurt, zorgen we voor een langere levensduur van de batterijen. Andere technieken die we toepassen om de batterij in goede staat te houden is bijvoorbeeld het actief monitoren en reguleren van de temperatuur. Daarvoor hebben we een systeem dat de batterij afkoelt of opwarmt zodat de temperatuur altijd optimaal blijft, zonder dat de chauffeur daar omkijken naar heeft.”

Volvo Bus Benelux | www.volvobus.be