Biind | Juni 2021


Mensenwerk

Een heel Biind Magazine over integraal beleid en beheer. Dat kan over van alles gaan. Dat blijkt wel als je door deze editie heen bladert. Van circulair groenbeheer, naar startups in de mobiliteitswereld tot een kostendeskundige met openbare verlichting als passie.

Wat mij na een aantal interviews voor dit nummer wel duidelijk is geworden: integraal beleid en beheer is mensenwerk. Je hebt generalisten nodig. Verbinders, zoals Syb Tjepkema van gemeente Zwolle zegt op pagina 3. Mensen die het overzicht hebben, die verschillende opgaven aan elkaar kunnen knopen en die in nieuwe projecten kansen zien voor de bestaande stad. En deze mensen, die bevinden zich in alle geledingen van de organisatie. Die verbindende kracht, die heb je of die heb je niet. Je kunt iemand niet dwingen om uit zichzelf de verbanden te zien, dat is een eigenschap.

Naast de generalisten hebben we ook specialisten nodig. Natuurlijk. Want waar zouden we zijn zonder die mensen die van een bepaald onderwerp álles weten. Die zich met ziel en zaligheid storten op het groenbeheer, de mobiliteit of het speelbeleid van een stad.

Generalisten en specialisten versterken elkaar, zolang de communicatie maar open en eerlijk verloopt. En dan heb je goud in handen. Want uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel. Een mooie, gezonde en leefbare stad.

Veel leesplezier!

P.S. Dit najaar komt dit thema terug in een webinar. Je ontmoet daar enkele personen die ook in dit magazine aan het woord komen. Houd de website van Biind in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief op biind.nl/nieuwsbrief

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

Syb Tjepkema: Zwolse voortrekker van integraal werken

Syb Tjepkema is beleidsadviseur mobiliteit, maar probeert vanuit die rol meerdere opgaven en ambities te verbinden. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. “Zonder wrijving geen glans natuurlijk, integraal werken vergt ook een cultuuromslag in de organisatie.”

Kostendeskundige brengt creativiteit en integrale blik

Peter van Marle van gemeente Hengelo zit als kostendeskundige bij alle projecten aan tafel. Daarnaast bemoeit hij zich met de openbare verlichting in de stad, wat een prima combinatie is voor een integrale aanpak.

Almere werkt aan een groene,

gezonde stad voor de toekomst

Groenketen maakt werk van circulair en duurzaam groenbeheer  

Duurzaamheid is een apart specialisme 

25 startups geselecteerd  voor  Mobility Lab 2021 

Waarom duurzame steden ook ‘inclusief’ moeten zijn 

The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

Elektrische toekomst