Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl

Lezen

Luisteren

Kijken

LEZEN

Goede voorbeelden

In de ambitie naar een gezonde leefomgeving hoef je natuurlijk niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. De wereld zit vol met goede voorbeelden. Het platform Money zet elk jaar op een rijtje wat de gezondste landen en steden ter wereld zijn. Spoiler: Nederland staat in beide lijstjes niet in de top 20. Waar je dan wel heen moet voor een portie gezonde inspiratie?

LEZEN

Natuur op recept

In Canada kunnen artsen natuur voorschrijven. Met een Parks Canada Discovery Pass krijgen patiënten gratis toegang tot nationale parken in Canada, in de hoop daarmee hun mentale en/of fysieke gezondheid te verbeteren.

LUISTEREN

De RIVM Podcast, Leefomgeving & Gezondheid

In de RIVM podcast Leefomgeving en Gezondheid klopt presentatrice Nienke de la Rive Box aan bij de mensen achter de wetenschap van het RIVM. Ze vindt er antwoorden op vragen als: Hoe kan het dat je in de stad ziek kunt worden van dieren? Is het beter voor het milieu is als we gezonder gaan eten? Is stilte eigenlijk gezonder dan herrie? In de gesprekken hoort ze welke risico’s er zijn, maar ook wat we zelf kunnen doen om onze omgeving en onze gezondheid te verbeteren.

Hoe kunnen we nu en in de toekomst zo goed, lang en gezond mogelijk in onze eigen omgeving blijven wonen? Bij het RIVM zetten vele onderzoekers zich in voor een gezonde bevolking en gezonde leefomgeving. In deze zesdelige podcastserie spreekt Nienke de la Rive Box met RIVM'ers over hun onderzoek naar: de impact van coronamaatregelen op ons gedrag, een groene leefomgeving, zoönose, duurzame voeding, geluid en PFASPoly- en perfluoralkylstoffen.

KIJKEN

Hoe ziet een gezonde stad er eigenlijk uit?

Een gezond leven in de stad? Je kunt gezond eten, genoeg bewegen of ontspannen. Maar in de afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de effecten van de stedelijke omgeving op onze gezondheid. Ook voor het ontwikkelen van een stad bestaat er een gezonde keuze. De stedelijke omgeving heeft immers ook effecten op onze gezondheid. Steeds meer steden zetten daarom in op een gezonde ruimtelijke omgeving. Wat is een gezonde stad precies? Welke leefomgeving helpt je om gezond te zijn? En hoe richt je een gezonde stad concreet in? ‘De gezonde leefomgeving: van schets naar praktijk’ is een uitzending van Pakhuis de Zwijger

KIJKEN

Webinar: Hoe bouw je een gezonde stad?

In dit webinar schetst Maarten Hajer een gezond toekomstperspectief voor ons land waarbij wijken centraal staan in plaats van steden. Met Martine de Vaan zoomen we in op de praktijk. Zij licht toe hoe een aantal Nederlandse steden en organisaties in de City Deal Ruimte voor Lopen samenwerken om gezondheid in steden te stimuleren door ruimte te maken voor ‘wandelbeleid’. Erik Tielemans van het RIVM vertelt vervolgens hoe we door data en kennis te combineren, gezond stedelijk leven kunnen stimuleren. En staatssecretaris Paul Blokhuis vertelt hoe VWS gezondheidsbevordering in steden wil aanpakken.