Biind | Juni 2022

Inhoudsopgave, voorwoord

Van de regen in de drup en weer in de regen

Het deed nogal wat stof opwaaien: de tweet van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis over de lange rijen bij Schiphol, eind april. Hij maakte zich druk over de grote vertragingen, terwijl in Lelystad een kant-en-klaar vliegveld ligt dat die vertragingen had kunnen voorkomen. Het deed mij denken aan de eeuwige discussie over meer asfalt, om de files tegen te gaan. Twee jaar corona heeft ons er toch niet van weten te weerhouden om, nu we weer alles kunnen en mogen, massaal in de auto te stappen. Lange files zijn het gevolg, terwijl we een oplossing twee jaar lang hebben kunnen uitproberen: thuis werken.

Een duurzamere en eenvoudiger oplossing, als je het mij vraagt. Evenals op de fiets gaan, of misschien zelfs lopend. In deze editie van Biind Magazine hebben we het over deze vorm van mobiliteit. What’s not to like, zou je zeggen. Je bent buiten, lekker in beweging en je ziet nog eens wat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we vaker kiezen voor schonere manieren van mobiliteit, of dat nu fietsen of lopen of iets anders is? Dat hangt af van veel dingen. Een aantal van die factoren bespreken we in het magazine.

Overigens gaan we hier niet vertellen dat je lopend of fietsend op vakantie moet, zodat we de rijen op Schiphol en de files korter maken. Een voetreis naar Santiago de Compostela vindt namelijk niet iedereen leuk. En dat hoeft ook niet.

Veel leesplezier!

P.S.

Verder praten over Actieve Mobiliteit? Dat kan! Deze week vindt in Enschede het Nationaal Fietscongres plaats en

op 13 oktober het Nationaal Voetgangerscongres in Zwolle. Meer van de integrale blik? Kom dan vooral naar het Verbindingsfestival op 7 juli, ook in Zwolle. Je leest er meer over verderop in dit magazine.

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

manon@biind.nl

De 15-minutenstad

Vanaf het moment dat burgemeester Anne Hidalgo van Parijs de term 15-minutenstad noemde in haar verkiezingscampagne ging het concept de hele wereld over. Hoe zou dit principe in Nederland eruit kunnen zien? Twee artikelen, twee visies, één doel.

De leukste werkdag van het jaar!

Het Verbindingsfestival is hét kennisfestival waar professionals bijeen komen om op een leuke en bijzondere manier kennis te delen en elkaar te inspireren. Het festival biedt keynotes, debatten, rondetafels, walkshops en workshops die bruisen, borrelen en verassen. De voormalige IJsselcentrale wordt 7 juli omgetoverd tot een festivalterrein. Een unieke locatie waar energie, inspiratie, transformatie hand in hand gaan. De perfecte setting om te debatteren, experimenteren en je te laten inspireren!

De grootste klimaatactie

op twee wielen ooit

Een nieuwe nationale fiets-tel-tiendaagse voor méér unieke fietsdata én voor méér bomen. Dat is de ambitie van de organisatoren van een nieuwe periodieke Fiets Tiendaagse, de F10D: een verbeterde ‘brede’ en ‘diepe’ fietstelling, als opvolger van de welbekende Fiets Telweek.

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

Ruimte voor fietsers en voetgangers

Fietsbeleid: juiste keuzes met relevante data

Ruimte voor de voetganger: ontwerpen voor de gebruiker, niet als restruimte 

De tekening van Bruno Bruins