Biind | Januari 2022


Inhoudsopgave, voorwoord

Copy-paste?

Ik zou dit voorwoord met gemak kunnen kopiëren uit de editie van vorig jaar over het thema Beweegvriendelijke Leefomgeving. Ik zit op exact dezelfde plek als toen (thuis, op zolder) en de situatie in de wereld is vergelijkbaar.

Daarmee zou ik echter de mooie verhalen in dit magazine tekort doen. Bovendien hebben we ook echt wel stappen gezet op het thema beweegvriendelijke leefomgeving. Het besef komt steeds meer dat dit een onderwerp is dat je integraal moet benaderen. Vanuit de openbare ruimte, mobiliteit, de gebouwde omgeving én het sociale domein.

Bovendien heeft de coronacrisis ons laten zien dat een gezond lichaam de kans op ziek worden sterk kan verminderen. Preventie is dus het toverwoord en dat komt dan ook terug in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Zorg ervoor dat het makkelijk en leuk wordt om in beweging te komen. Voor iedereen, dus niet alleen voor de fitboys en fitgirls onder ons.

Ik wens je veel leesplezier. Blijf gezond!

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

Beweegvriendelijkheid

in het regeerakkoord 

Miljoenen gaan er naar klimaat, woningbouw staat eveneens op het prioriteitenlijstje. Hoe zit dat met sporten, spelen en bewegen in de fysieke leefomgeving? We vroegen drie experts naar hun visie op de kabinetsplannen. 

Multidisciplinaire en wetenschappelijke kijk op de beweegvriendelijke omgeving

De fysieke leefomgeving kan een grote rol spelen in het in beweging brengen van mensen. Hoe? Dat is een ingewikkeld vraagstuk dat alleen beantwoord kan worden door er vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken.

Beweegvriendelijke bedrijventerreinen

Een groot deel van de Nederlanders beweegt op een gemiddelde kantoordag veel te weinig. En dat terwijl juist die regelmatige beweging heel belangrijk is. Een omgeving die uitnodigt om ook onder werktijd in de benen te komen kan helpen om dat te doorbreken. 

Living Lab Beweegvriendelijk Vinkhuizen zet in op draagvlak en netwerk

Beweegpark GGNet Warnsveld open voor patiënten en buurtbewoners 

De menselijke maat terugbrengen in straatontwerp

Lezen, luisteren, kijken