Spelen en Bewegen

Centrum Pontevedra is één groot speelplein voor kinderen

‘We willen graag dat kinderen overal in de stad kunnen spelen, welk spelletje ze ook maar bedenken’

Door Jan Willem Kerssies


Hoe de stedelijke inrichting van de stad zorgt voor een hoger geboortecijfer. “Steden moeten er zo op ingericht zijn dat inwoners het zich kunnen veroorloven om ouder te zijn.”

‘Sinds er geen parkeerplaatsen meer zijn, zien we dat mensen de auto niet meer meenemen of het voertuig parkeren buiten het centrumgebied’

Pontevedra was een stad waar de stadspleinen meer weg hadden van een parkeerplaats en de idyllische smalle straten in het centrum te lijden hadden onder het vele verkeer. Dat beeld is in de laatste twintig jaar drastisch veranderd. Tegenwoordig spelen er kinderen op de stadspleinen en zijn de auto’s vervangen door ouders met kinderwagens.


Pontevedra ligt in het noorden van Spanje in de regio Galicië. Sinds 2000 is het voetgangers first in de stad en werd het centrum ingericht vanuit het oogpunt van kinderen. “We willen graag dat kinderen overal in de stad kunnen spelen, welk spelletje ze ook maar bedenken”, zegt burgemeester Cesar Mosquera. Het beleid van de laatste twintig jaar heeft veel gevolgen gehad voor de bevolking. De voornaamste: het eens wegkwijnende historische hart van de stad is nu een aangename plek voor papa’s, mama’s en hun kroost. Het resulteerde in één groot voetgangersgebied in het centrum.


Minder auto's betekent minder CO2-uitstoot

In totaal 669.000 vierkante meter voetgangersgebied heeft Pontevreda. Het aantal auto’s in de binnenstad nam met 77 procent af en de C02-uitstoot verminderde met 66 procent. Daarnaast daalde de criminaliteitscijfers naar 27 misdrijven per duizend inwoners, het laagste aantal ooit in de Spaanse stad.

Opvallend gegeven is dat auto’s niet verboden zijn in de binnenstad. Inwoners met een privégarage, bezorgauto’s, de hulpdiensten en mensen die in de stad moeten zijn om iets of iemand op te halen of weg te brengen zijn vrij om het centrum te betreden. Het stadbestuur heeft er wel voor gezorgd dat autogebruik niet gestimuleerd wordt. Bijna alle parkeerplaatsen langs de straten in het centrum zijn verdwenen. “We kwamen er achter dat zestig procent van de voertuigen rondjes reed om een parkeerplek te vinden in het centrum. Sinds er geen parkeerplaatsen meer zijn, zien we dat mensen de auto niet meer meenemen of het voertuig parkeren buiten het centrumgebied”, zo zegt burgemeester Mosquera.

Laag geboortecijfer

Waar veel Spaanse steden een laag geboortecijfer hebben, ligt dat in Pontevedra heel anders. Vanuit Noord-Spanje trekken veel jonge gezinnen naar de stad. Daarnaast is het percentage kinderen tussen de 0 en 14 jaar met acht procent gestegen de laatste twee decennia. Ter vergelijking: het economisch hart van Galicië Vigo kende over dezelfde periode een stijging van 2,5 procent. “Je kinderen hoeven hier niet aan het handje te lopen de hele tijd”, zegt Willy Garcia, vader van de 3-jarige Mauro en inwoner van de stad. “In ieder andere stad kan dat alleen maar in een overdekt winkelcentrum.”


Stedelijke inrichting

Carlos Ferrás is hoogleraar Human Geography aan de universiteit van Santiago de Compostela. De stedelijke inrichting van Pontevedra, waarbij er oudervriendelijke maatregelen genomen zijn, is een stuk effectiever gebleken dan veel andere maatregelen die genomen werden om het geboortecijfer in Spaanse steden te verhogen, zo stelt Ferrás. “Maatregelen zoals een bedrag per ieder geboren kind blijken niet te werken. Door met de inrichting van stad rekening te houden met ouder en kind kunnen we het probleem van de Spaanse veroudering aanpakken. Steden moeten er zo op ingericht zijn dat inwoners het zich kunnen veroorloven om ouder te zijn. Dat is gebeurd in Pontevedra.”