Biind | Mei 2021


Dringen

Als we iets geleerd hebben in het afgelopen jaar is het dat een gezonde leefstijl enorm belangrijk is. Uiteraard spelen daarin verschillende factoren een rol en we weten heus wel dat het lang niet alle problemen buiten de deur houdt. Duidelijk is echter dat de voordelen van gezond eten, een groene en prettige leefomgeving en voldoende beweging groot zijn.

Actieve mobiliteit speelt hier een belangrijke rol in. Steeds meer gemeenten zetten flink in fietsen en wandelen. Wie elke ochtend naar kantoor fietst heeft dikke kans dat -ie met gemak aan 30 minuten bewegen per dag komt. Dat geldt ook voor degene die voor een boodschap even naar de winkel loopt in plaats van alles thuis laten bezorgen.

Een van de grootste uitdagingen van dit moment is de beperkte ruimte. Lange tijd hebben we de auto ruim baan gegeven. Tel daar allerlei nieuwe vormen van actief transport en bijbehorende verschillende snelheden bij op en je begrijpt dat het dringen wordt. Op het fietspad, op de stoep en ook op de autoweg. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die 1 miljoen woningen die vooral in bestaand stedelijk gebied gebouwd moeten worden.

In dit Biind Magazine verkennen we in verschillende artikelen mogelijke oplossingen. Volgende maand praten we erover verder, op het Nationaal Fietscongres. En dit najaar staat lopen centraal op het Nationaal Voetgangerscongres. Met zo veel inspiratie moet het toch wel goed komen?

Ik wens je veel leesplezier!

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

De inhaalrace van de fiets

Komende maand vindt het Nationaal Fietscongres. Met Wim Bot van de Fietsersbond bespreken we de inhaalslag die de fiets gemaakt heeft vanaf de eerste editie tot nu. “De fiets is een blijvertje.”

Singelpark Leiden: succesverhaal van meet af aan

Het weinig groene Leiden kreeg er afgelopen jaar 6 kilometer aaneengesloten park bij. Landschapsarchitect Frank Kalshoven vertelt het succesverhaal van het Singelpark in Leiden.

Lopen en fietsen: samen optrekken, maar dan wel slim!

Annemieke Molster schrijft in deze blog hoe de lobby’s voor fiets en voetganger elkaar kunnen versterken in de strijd tegen de ruimte, energie, gezondheid en geld slurpende auto. 

Biind Update

Welke evenementen staan er de komende weken op de Biind Kalender? Je leest het in de Biind Update!

Grote fietsstromen onderzocht

Fietsen is tien keer belangrijker dan elektrische auto’s om steden emissievrij te krijgen

De Mobiliteitsdonut

Het vergrootglas en de verrekijker

Geen gevoel maar objectieve data