Voorwoord

image

Manon van Ketwich, hoofdredacteur Biind

Digitalisering: comfortabeler, efficiënter, maar ook beter?

Ik zag deze maand een aflevering van een serie uit de jaren ’90. Nostalgie ten top. In een van de scenes werd gesproken over nieuwe computers die ‘misschien wel aangesloten konden worden op het internet’. Het is bijna niet meer voor te stellen dat er een tijd was dat we niet de hele dag online waren. Dat we vooraf een tijd afspraken en op locatie dan maar moesten hopen dat de ander er ook was. Dat we de Winkler Prins erbij pakten om op te zoeken hoe het ook weer zat met de Russische tsaren.

Nee, er is veel veranderd. Ten goede, meestal. Ons leven is comfortabeler geworden door de komst van internet, efficiënter ook. En er zit nog veel in het vat. Die ontwikkelingen gaan soms sneller dan we zelf kunnen bijhouden. En dat betekent ook dat nog lang niet overal beleid voor is. Is dat erg? We zouden toch niet alles in wetten en regels hoeven vast te leggen, we kunnen hier en daar best eens kijken hoe het loopt. Toch?

Weet je nog dat Pokémon Go een rage was? In het Haagse Kijkduin ontstond overlast toen de virtuele wezentjes door de makers van het spel in een beschermd natuurgebied werden geplaatst. Dat werpt de vraag op wie de baas is van de virtuele wereld. Wie bepaalt wat daar wel en niet mag, wie er wel en niet mag zijn en hoe die wereld eruit ziet? Ik sprak erover met onderzoeker Rinie van Est van het Rathenau Instituut.

Een aantal Biind Partners werpt in deze editie zijn licht op de digitale leefomgeving. Wat brengt het ons, welke kansen zijn er, welke impact heeft het?

Verder lees je in de Biind Update alles over de evenementen die op stapel staan. Meedenken over het programma? Neem dan deel aan een van de PEP-meetings!

Veel leesplezier!

Manon van Ketwich,

HoofdredacteurBiind