Voorwoord

image

Manon van Ketwich, hoofdredacteur Biind

Inclusie versus de bubbel

Een inclusieve leefomgeving is een omgeving waarin iedereen kan meedoen, waarin iedereen zich thuis voelt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het zit vaak in kleine dingen. Heb jij een laag inkomen? Dan heb je geen recht op een creditcard. Heel veel diensten, waaronder een abonnement op een deelfiets, worden dan moeilijker bereikbaar. Of denk aan de groeiende groep ouderen die moeite hebben met de digitalisering van de samenleving. Toegankelijkheid, ook zoiets. Ondanks alle goede bedoelingen gaat het nog heel vaak mis. En moet er achteraf van alles aangepast worden om een gebouw of de omliggende publieke ruimte toegankelijk te maken.

Je kunt nog zo’n goed inlevingsvermogen hebben, inclusie bereik je pas door echt iedereen te betrekken bij je plannen. Meer dan 90 procent van ons parlement is hoger of academisch geschoold. Kunnen we dan verwachten dat er een inclusief beleid wordt gemaakt? We kunnen afwachten en kijken hoe het gaat. Of zelf de handschoen oppakken. Opkomen voor je eigen belangen én die van de mensen om je heen.

In dit Biind Magazine geven we je een hoop inspiratie om te komen tot die inclusieve leefomgeving. Er is echter niet één manier. Het is een kwestie van scherp blijven. Heb ik alle stakeholders betrokken bij mijn project? Heb ik nagedacht over toegankelijkheid? Is mijn team divers genoeg om de juiste koers te bepalen? Net als een goed milieu begint ook inclusie vooral bij jezelf.

Veel leesplezier!

Manon van Ketwich,

HoofdredacteurBiind

P.S. We zijn volop bezig met de voorbereidingen op het derde online Verbindingsfestival. Het programma krijgt vorm, de DJ is geboekt en het VIP Pakket goed gevuld. Zien we je op 22 april?