De ontwikkelde stad is een waar ook de rijken reizen met openbaar vervoer

Tekst: Raymond Janssen, Volvo Bus

De voormalige burgemeester van Bogota, Enrique Peñalosa, betoogde al in 2013 om meer ruimte te maken voor de bus om meer ruimte te maken voor de mens. Zijn quote “An advanced city is not one where even the poor use cars, but rather one where even the rich use public transport” is beeldend voor hoe zijn stad in zijn termijn een ware transformatie heeft ondergaan. Nu wij door de corona-pandemie meer thuis zijn en meer dichtbij ons huis ontspannen, is de directe leefomgeving belangrijker geworden. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zien we het gedrag van mensen veranderen: meer mensen wandelen, meer mensen fietsen en steden als Parijs veranderen hun infrastructuur om hiervoor ruimte te geven. En de bus is dé manier om deze ruimte te creëren.

Door goed en toegankelijk openbaar vervoer te bieden kan de leefomgeving sterk verbeterd worden. Congestie, milieu- en geluidsoverlast in steden en andere drukke gebieden kan worden opgelost door mensen in de (elektrische) bus te krijgen en uit de file van auto’s. Steden kunnen heel anders worden ingericht.

Gezamenlijk met vervoersdeskundigen, stadsarchitecten, maar ook met voertuigproducten en netwerkbeheerders kan een optimale inzet worden gerealiseerd voor het OV. De bus brengt u vlot en veilig waar u wilt zijn en door het toepassen van nieuwe technologieën, zoals veiligheidszones waar automatische snelheidsbeperkingen worden opgelegd en met veiligheids-systemen als fiets- en voetgangersdetectie, kan dit dichterbij de mens dan ooit tevoren. Dit geeft legio aan nieuwe mogelijkheden. De centrale hal van een treinstation, winkelcentra maar bijvoorbeeld ook de receptie van een ziekenhuis en bibliotheek zijn niet langer no-go area’s voor de schone en stille bus. The Last Mile, die zo korter en minder ongrijpbaar wordt, doet u te voet of per (leen)fiets door een autoluw gebied. De mensen die in de stad wonen, werken en recreëren krijgen hun plek weer terug. Een veilige, gezonde en plezierige leefomgeving.

Laten we samen met andere buitenlandse steden deze roerige tijd gebruiken om de volgende stappen te zetten. Als we het doel ‘de inclusieve, gezonde en veilige leefomgeving’ in het hoofd houden gaat ons dit zeker lukken.