Branded Content

Nieuwe daktuin Dok 40 in Havenkwartier zorgt voor droge voeten

Door: Roeland Pullen (Productmanager Dak- en gevelbegroening, BTL Realisatie)


Onlangs is door aannemer Huybregts Relou het nieuwe Eindhovense wooncomplex Dok 40 opgeleverd. Het complex is ontworpen door Architecten aan de Maas en heeft een industriële uitstraling gekregen. Het pand is gesitueerd tegen de binnenstad aan en bestaat uit 37 appartementen, 18 grondgebonden woningen en is deels voorzien van een parkeerkelder.

Waterretentiedak

Vanuit de gemeente Eindhoven zijn eisen gesteld om regenwater dat op het projectperceel valt zoveel mogelijk vast te houden. Om die reden is een groot deel van de platte daken van dit project ingericht als daktuin met extra hoge waterbergende functie, ook wel een waterretentiedak genoemd. Deze daktuin is aangelegd door BTL Realisatie, vestiging Veldhoven.


Door de toename van extreem weer en het klimaatbestendiger maken van onze steden neemt bij waterbeheerders de belangstelling voor waterretentiedaken, ofwel groenblauwe daken, toe. Doel van deze daken is om zoveel mogelijk overtollig regenwater te bergen (vasthouden) en tevens vertraagd af te voeren, zodat het omliggende watersysteem of riool wordt ontlast. Groenblauwe daken zijn zodoende een essentieel middel voor het oplossen van hemelwateroverlast op het maaiveld in onze grote steden.


Een ander voordeel van deze daken is dat er meer water verdampt, wat een verkoelend effect heeft op de nabije omgeving. Ze zorgen in combinatie met beplanting voor luchtzuivering en toename van biodiversiteit door leefruimte te creëren voor flora en fauna. Verder verlengen ze de levensduur van de dakbedekking, is er minder weerkaatsing van geluid en kunnen groenblauwe daken prima voorzien worden van extra elementen als loop- en zitpaden, beplantingsborders en overige tuinafwerkingen. Door dit meervoudig ruimtegebruik wordt het rendement van perceel verbeterd.

Ontwikkeling: CRA Vastgoed (onderdeel van VB Groep) en Wilma Wonen Architect: Architecten Aan de Maas

Ontwikkeling: CRA Vastgoed (onderdeel van VB Groep) en Wilma Wonen Architect: Architecten Aan de Maas

Technisch vernuft
Op het betonnen parkeerkelderdek van de eerste verdieping van Dok 40 is een circa 1.100 m2 daktuin gemaakt. Deze is voorzien van een groendaksysteem met waterretentiekratten welke een hoog waterbergend vermogen hebben. Het dek is volledig vlak aangebracht en bevat dus geen afschot. Op de wortelwerende dakbedekking is eerst een beschermdoek aangebracht. Vervolgens zijn hierop open en drukvaste kunststofkratten geplaatst van 150 mm hoog met een maximale waterbergend vermogen van 140 l/m2. Op deze kratten is een capillair filterdoek gelegd: deze zuigt water uit de kratten op, waardoor de plantwortels van vocht worden voorzien. Het filterdoek is vervolgens voorzien van deels intensief daktuinsubstraat, als voedingsbodem voor de planten en bomen, een zandlaag en tegeldragers als draagvloer voor de tegel- en halfverharding.


Door de waterretentiekratten kan een tijdelijke waterkolom op het dak gecreëerd worden. Om dit te bereiken zijn in de hemelwaterafvoeren standpijpjes met gaatjes aangebracht. Hierdoor is de hoogte van de waterkolom regelbaar en wordt de afstroom van regenwater afgeknepen. Deze pijpjes zorgen ervoor dat er nooit te veel water tegelijk naar het riool of open terrein afstroomt. Wanneer er meer regenwater valt dan de pijpjes aankunnen, stijgt het waterpeil in de waterretentiekratten tot een maximale hoogte. Zodra de neerslag stopt, daalt het waterpeil langzaam. Bijkomend voordeel is dat door de permanente vochtigheid van het systeem de hierop groeiende beplanting altijd voldoende vocht heeft en zodoende beter groeit en meer water verdampt. Bij toepassing van dit systeem dient overigens wel rekening gehouden te worden met het draagvermogen van de dakconstructie, de detaillering van en het type dakbedekking en de dimensionering van het hemelwaterafvoersysteem.

Groengeel dak
Naast de daktuin op de eerste verdieping zijn ook de platte daken van de tweede verdieping voorzien van dakbegroeiing. Hier zijn echter watervertragende drainagebufferplaten met extensief daktuinsubstraat en vetplanten aangebracht in een totaallaagdikte van 100 mm. Dit pakket buffert circa 30 l/m2. Op de substraatlaag zijn vervolgens, over 60 procent van het oppervlak, zonnepanelen aangebracht. Tussen de zonnepanelen zijn diverse soorten vetplanten geplant. Bijkomend voordeel van deze combinatie is dat de zonnepanelen meer rendement leveren, aangezien de panelen koeler blijven door de waterverdamping van de beplanting en de substraatlaag. Dit wordt ook wel een groengeel dak genoemd.

De daken van Dok 40 zijn al met al erg functioneel ingericht. Ze bergen water, bieden ruimte en voedsel voor flora en fauna, beschermen de dakbedekking en wekken energie op. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook esthetisch mooi en bieden ze leefruimte voor de bewoners. Leuk is dat er op de daktuin van de eerste verdieping ook talloze soorten vaste planten zijn aangeplant die het grootste deel van het jaar bloeien. Hierdoor krijgen de bewoners een echt tuingevoel. Een prettige verblijfsplaats dus!