Biind | April 2021


Inhoudsopgave, voorwoord

De Gezonde Stad

Wat een feestje was het vorige week! We organiseerden de derde editie van het online Verbindingsfestival en dit keer ging het over de Gezonde Stad. Dat dit onderwerp leefde zagen we terug in de vele aanmeldingen, de grote hoeveelheid ingediende sessies en de interactie tijdens het festival.

Zelf was ik onder de indruk van de masterclass van Erik Scherder, die speciaal voor de VIPS een betoog hield over het belang van bewegen en groen voor onze hersenen. We weten het allemaal heus wel, dat de hele dag achter de laptop zitten niet goed voor je is. Dat je af en toe naar buiten moet, de benen strekken. En dat een groene omgeving beter is dan een versteende. Toch zorgden de woorden van de neuropsycholoog ervoor dat ik extra gemotiveerd raakte om mijn steentje bij te dragen aan de gezonde stad. Voor mijn eigen gezondheid en die van anderen.

Te beginnen met deze editie van Biind Magazine. In dit nummer proberen we weer volop inspiratie te bieden. Vooral door goede voorbeelden te laten zien. De Amsterdamse Gezondheidslogica is er daar een van. Wat dat precies inhoudt lees je op pagina 3. Of lees het artikel van Maarten Welmers, die laat zien hoe je maatschappelijke opgaven en technologie bij elkaar brengt.

Heb jij ideeën of goede voorbeelden van hoe we onze steden nog gezonder kunnen maken? Stuur ze naar me toe! Want ook na deze maand staat dit thema hoog op onze agenda.

Ik wens je veel leesplezier!

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

P.S. Op 30 september houden we weer een online Verbindingsfestival. Dan gaat het over de Slimme Stad. Meedenken? Laat je suggesties hier achter.

De Amsterdamse Gezondheids-logica

Gemeente Amsterdam zet in op een gezonde, leefbare en duurzame stad. De vorig jaar opgestelde Amsterdamse Gezondheidslogica draagt bij aan deze ambitie met logische ruimtelijke principes voor een gezonde leefomgeving.

Interview wethouder Eelco Eerenberg, gemeente Utrecht

Gezondheid is een van de speerpunten in de Omgevingsvisie van gemeente Utrecht. De stad werkt hard aan een gezonde leefomgeving. Een gesprek met wethouder Eelco Eerenberg (D66) over schone lucht, gezondheidsverschillen en de Barcode.

Park Vijfsluizen

In het oosten van Vlaardingen, genesteld tussen de A4, de Vulcaanhaven en het tracé van Hoekse Lijn, werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. De naam zegt het al: in deze woonwijk staan de woningen ten dienste van de natuurlijke omgeving. In een interview met Heijmans blijkt dit nieuwe perspectief een ideaal recept voor een gezonde en klimaatadaptieve woonomgeving.

Terugblik op het Verbindingsfestival Gezonde Stad

Geniet nog even na van het Verbindingsfestival met de terugblik én de belangrijkste keynotes van het hoofdpodium.

De kracht van samen ontdekken

De gezonde en veilige stad begint bij de inwoners

Wat is er nodig om fietsvrien-delijke steden te creëren?

Geef vorm aan een excellente groene gezonde stad!