Biind | Februari 2022


Inhoudsopgave, voorwoord

Tweeling

Als ik vanaf mijn werkplek naar buiten kijk zie ik tientallen huizen, de huizen van mijn buren. Die ken ik lang niet allemaal. Maar ik kan wel achterhalen in wat voor soort huis ze wonen, welk energielabel het heeft en of er een bedrijf is gevestigd op dat adres. Mijn woonplaats heeft een digital twin ontwikkeld waarin al die informatie en nog veel meer is vastgelegd. Leuk om in een verloren uurtje eens doorheen te scrollen. Een soort Google Earth, maar dan anders.

Ik ben ervan overtuigd dat digital twins in grote mate gaan bijdragen in hoe we ons beleid vormgeven. Het wordt mogelijk om allerlei scenario’s door te rekenen. Wateroverlast, filedruk, hittestress, het zijn allemaal zaken die in kaart te brengen zijn. Wat gebeurt er met de bereikbaarheid van de stad als we een op een bepaalde locatie meer woningen bouwen? En wat betekent het voor de wateroverlast als we in die straat wadi’s creëren? Zomaar wat voorbeelden.

In deze editie van Biind Magazine lees je onder meer over digital twins en de verschillende toepassingen. En wat heeft dat met Snollebollekes te maken?

Verder een uitgebreid interview met Marleen Stikker, directeur van onderzoeksinstituut Waag. Ze sprak met collega Nettie Bakker over internet, technologie en de toekomst. En Jan Willem Kerssies schreef over het prijswinnende Living Lab Schevingen, waar allerlei slimme technologie wordt toegepast in de fysieke leefomgeving. Leerzaam op vele vlakken.

Dit nummer van Biind is bovendien de eerste editie met een cartoon van Bruno Bruins. Hij probeert het thema van de maand te vatten in zijn tekening.

Veel leesplezier!

Manon van Ketwich

Hoofdredacteur Biind

Digital twin maakt Vierdaagsefeesten Nijmegen veiliger

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste evenement van Nederland en één van de grootste van Europa, dat op het gebied van veiligheid grote uitdagingen met zich meebrengt. Een digital twin gaat helpen om alles soepeltjes te laten verlopen.

Wat willen we wél met

technologie, data en algoritmes?

“Technologie groeit niet uit de grond en komt ook niet van God”, beklemtoont internetpionier Marleen Stikker. “Het wordt door mensen gemaakt en daarom kunnen we het beïnvloeden.” Zij is directeur van onderzoeksinstelling Waag, in hartje Amsterdam.

Living Lab Scheveningen: Van slimme

lichtmasten tot zelfrijdende afvalrobots

In november 2021 ontving de gemeente Den Haag de World Smart City Award 2021 in de categorie Energy & Environment voor het Living Lab Scheveningen. Het gebied, van het Zwarte Pad tot de Pier, is ingericht als leergebied om digitale innovaties toe te passen. Van slimme lichtmasten tot het gebruik van zelfrijdende afvalrobots.

Biind in 47 seconden

Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van steden

Wat is de parkeerketen?