De verkeerskundige van de toekomst

Een nieuwe toekomst vraagt om nieuwe vakmensen

Tekst: Marcel Slofstra

Waar vroeger de verkeerskundige zich bezig hield met bochtstralen en verkeersbewegingen per uur, is hij of zij nu onmisbaar bij het opstellen van beleidsplannen, het realiseren van woningbouw en het verduurzamen van mobiliteit. Hoe houden we de verkeerskundige relevant?

Samen met KIVI willen we weten wie de verkeerskundige van de toekomst is. Nieuwe aanwas op opleidingen is schaars en ook in de verkeerskundige wereld is een groeiend tekort aan vakmensen.

Tegelijkertijd zijn de ambities in de Mobiliteitsvisie 2050 groot. ‘Iedereen in Nederland heeft recht om zich te kunnen verplaatsen, over de weg, met het ov, door de lucht en over water.’ Maar tegelijkertijd heeft iedereen recht op een prettige, veilige en schone leefomgeving. Het recht op bereikbaarheid kent dus grenzen. Door bevolkingsgroei en verstedelijking verwachten we sowieso een groei van mobiliteit, met alle positieve én negatieve gevolgen van dien. Daarom moeten plannen weloverwogen zijn én moet mobiliteit al vanaf stap één in planvorming worden meegenomen. Genoeg werk voor de verkeerskundige, dus.

De eisen die we stellen aan verkeerskundigen zijn verandert, ook hij of zij moet integraal meedenken in planvorming en uitvoering. Bij een nieuwe woonwijk moet de verkeerskundige bril meteen aanwezig zijn, om te voorkomen dat de boel vastloopt zodra de wijk er eenmaal staat.

Na het intekenen van de woningen nog even vragen aan de verkeerskundige om ‘de mobiliteit even te regelen’, dat gaat echt niet meer.

De zoektocht naar de verkeerskundige van de toekomst hebben we gezamenlijk afgetrapt op het Nationaal Verkeerskundecongres 2023 in Amsterdam. Een zaal vol verkeerskundigen die samen op wil trekken om te zoeken naar wat we nodig hebben, én naar hoe we het vak aantrekkelijk kunnen houden, ook voor nieuwelingen op de arbeidsmarkt. De focus is verschoven van doorstroming en bereikbaarheid naar duurzaamheid en leefbaarheid, en de verkeerskunde kan niet achterblijven.

In mei vindt de tweede workshop plaats, waar bedrijfsleven, onderwijs en praktijk bij elkaar komen. Kom meedenken over het imago van de verkeerkunde, schrijf mee aan het toekomstbeeld en zet samen de schouders eronder om het vakgebied te blijven ontwikkelen.

Hou voor meer informatie Verkeerskunde.nl in de gaten