Column



Kim van der Leest, groene conceptontwikkelaar, belevingsspecialist en bioloog.

Groen zien

Volgens het spreekwoord zijn we jaloers als we groen zien. Zeker als het gras bij de buren groener is dan dat bij ons. Indien die buren een meer divers groen uitzicht hebben, mogen we inderdaad jaloers zijn. Beter nog: voorkom deze emotie en zorg zelf voor zicht op groen.

Blik op groen

Ik ben niet van het weggooien. Toch moest ik dat doen toen mijn mottige buxus in de voortuin niet meer te redden was. Ik heb daarna samen met vriend ontwerper Nico Wissing een nieuw tuinplan gemaakt. Zoals je kunt verwachten, werd dit verantwoord duurzaam, klimaatadaptief, goed voor de biodiversiteit en gebaseerd op de principes van De Levende Tuin. Met inheems kastanjehout, kant-en-klare klimophagen die fijnstof van het langsrijdende verkeer vasthouden en prairiebeplanting. Gekweekt zonder gif, gemakkelijk in onderhoud en geschikt voor droge periodes, maar vooral met een jaarrond wisselend beeld van kleurrijke bloeiende beplanting.

Natuurbeleving

Het is juist het waarnemen van deze natuurlijke processen en de veranderingen door groei en bloei die ontspannend werken. In onze hersenen worden dan ‘plezierreceptoren’ geprikkeld. We kunnen lang geboeid blijven kijken naar de natuur zonder dat dit ons veel energie kost. Herhaaldelijk kijken naar levend groen blijft interessant en is goed voor onze concentratie. Vanuit mijn werkplek heb ik daarom zicht gemaakt op een verhoogde moestuinbak omringd door minifruitbomen, met al snel als gevolg gewenste gasten zoals de rupsen en vlinders van de koninginnenpage.


Kijk uit het raam

Visueel contact met natuur werkt al stressverlagend bij vijf tot twintig minuten blootstelling per dag. Bovendien werkt een groen uitzicht vanuit het raam ook ontspannend voor de ogen als je veel beeldschermwerk doet. Interessant is dat als ik mijn moestuinbak op het beeldscherm van de computer (of een ander beeldscherm) zou zien, dit volgens onderzoek minder goed werkt. Bij het zien van echt groen vanuit je raam herstel je 1,6 keer sneller van stress dan als je hetzelfde groen ziet op een hoge kwaliteit plasma- of tv-scherm.

Groen ontwerp

Ondanks dat mijn moestuinbak maar 2 bij 2 meter is, is de biodiversiteit van de beplanting hiervoor bepalend. Diversiteit is belangrijker dan grootte of hoeveelheid. In de bebouwde omgeving is het dan ook waardevol om goed kijkgroen te ontwerpen, naast de overige meerwaarde van het groen voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit, temperatuur, waterberging of sociale samenhang.


Voorbeelden? In opdracht van branchevereniging VHG heb ik de handleiding Het Levende Gebouw ontwikkeld over groen op, aan en in gebouwen, met inspirerende voorbeelden over groen zien vanuit het raam. Goed voor onszelf en voor de buren!