Biind Thema's

Integrale thema’s staan centraal bij Biind. De belangrijkste thema’s worden door onze redactie gevolgd, verslagen, geïnterpreteerd en vertaald naar jouw dagelijks werk. Maar onze ambities gaan een stap verder. Praten is niet genoeg, wij willen knelpunten oplossen en daadwerkelijk stappen maken. Hoe? Door samen te werken aan thema's van nu.

Belangrijkste thema's van 2024

De toekomst van mobiliteit

De verwachting is dat we meer gaan betalen voor gebruik en minder voor bezit. Welke invloed heeft dat op ons wagenpark en daarmee op de fysieke leefomgeving? Gaan onze binnensteden er anders uit zien als binnensteden steeds autoluwer worden en de maximum snelheid omlaag gaat? Is deelmobiliteit wel echt de heilige graal? Hoe openbaar is het ov? De identiteit van een stad vs een uniforme uitstraling bij het ontwerpen van bebording

De toekomstbestendige wijk

Zou de toekomstbestendige wijk niet veel flexibeler moeten zijn, zodat er ingespeeld kan worden op veranderende wensen van bewoners? En zo ja, hoe ziet dat er dan uit? Als we willen dat iedereen zo lang mogelijk thuis blijft wonen, welke aanpassingen in bestaand gebied moeten er dan worden gedaan? Bodem en water zijn leidend bij nieuwe gebiedsontwikkeling, maar wat betekent het voor bestaand gebied? Wat kunnen we leren van Zuid-Europa over het tegengaan van hittestress?

De stad bij avondlicht

Wat licht kan betekenen voor de beleving van een stad Energietransitie en openbare verlichting: de stad van zaken Hoe verandert de functie van ovl-beheerder nu het areaal steeds vaker van afstand te beheren is? Het verschil tussen veiligheid, schijnveiligheid en sociale veiligheid. En op basis waarvan worden keuzes gemaakt? De functie van de lichtmast door de jaren heen. Het licht gaat uit, wat doet dat met toegankelijkheid?

De gezonde leefomgeving

Staat als thema in zo ongeveer elke Omgevingsvisie. Hoe kan de fysieke leefomgeving bijdragen aan de gezondheid van mensen? Van liberaal gedachtegoed naar een zorgplicht voor de overheid. Beweegvriendelijkheid, Voedselomgeving, Luchtkwaliteit en geluidshinder. Beleving als abstracte maar heel belangrijke parameter. Hoe meet je dat?

Kind in de stad

Als we het kind als uitgangspunt nemen, maken we dan andere keuzes op het gebied van verkeersveiligheid en ontwerp en inrichting van de openbare ruimte?

De belangen van het kind zijn geborgd in het sociaal domein, wat kan het fysieke domein voor rol spelen voor het welzijn van kinderen?

Buitenspelen vonden we vroeger het allerleukst, blijkt uit onderzoek. Hoe kan het dan zijn dat er steeds minder wordt buiten gespeeld? En wat kunnen we daaraan doen?

Wat is er mogelijk in hoogstedelijk gebied en in de verdichtende stad als het gaat om ruimte voor het kind?

Natuurinclusief

Natuurinclusief bouwen: bouwen en ontwikkelen met oog voor mens, dier en plant. Bij het bouwen van de eerste huizen in de geschiedenis, gebeurde dat nog natuurinclusief. Met materialen die ter plekke al voorkwamen; leem, gras, stenen. Vanaf toen is het bergafwaarts gegaan. We zijn als mensheid de verbinding met de natuur kwijt geraakt. We houden al jaren geen rekening meer met planten en dieren bij het bouwen van onze huizen, kantoren en infrastructuur. Dat moet anders. Jaarlijks verdwijnen miljoenen soorten door toedoen van de mens. Door natuurinclusief te bouwen kunnen we een bijdrage leveren aan het herstel van de biodiversiteit.

Klimaat

Klimaatverandering wordt steeds merkbaarder en dus wordt het steeds urgenter om hier rekening mee te houden bij de inrichting van de fysieke leefomgeving. We passen ons aan om enerzijds de gevolgen van klimaatverandering goed te kunnen opvangen en anderzijds om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Onderwerpen die hiermee samenhangen: groen, biodiversiteit, duurzaamheid, water, hitte

Brede welvaart

Buzzword bij een integrale benadering van de inrichting van de fysieke leefomgeving. De principes van Brede Welvaart worden gehanteerd bij het scoren van de fysieke leefomgeving, SDG’s zitten er ook in. Wat betekent het als je de principes van de Brede Welvaart hanteert bij de inrichting van de leefomgeving? Er zitten best wat abstracte begrippen bij, hoe ga je daarmee om? De mens staat centraal bij Brede Welvaart. Zien we dat terug bij de keuzes in het fysieke domein? Samenwerking met het sociaal domein ligt voor de hand. Gebeurt dit al en zo ja, hoe zien we dat terug?

Energiebronnen van de toekomst

We moeten af van fossiele brandstoffen, welke alternatieven zijn er allemaal? Wat kunnen we waarvoor gebruiken? Wat betekent de transitie voor onze leefomgeving Infrastructuur Mobiliteit Gebouwde omgeving Wat is de impact van netcongestie?

Verder besteden we aandacht aan:

Actieve Mobiliteit

Bereikbaarheid

Beweegvriendelijke leefomgeving

Competenties en Vaardigheden

Digitale leefomgeving

Duurzame en circulaire leefomgeving

Gezonde leefomgeving

Klimaat

Duurzame mobiliteit

Energietransitie

Gezonde leefomgeving

Hubs

Inclusieve leefomgeving

Integrale gebiedsontwikkeling

Natuurinclusief bouwen

Bereikbare stad

Toekomstbestendige leefomgeving

Natuurinclusief

Omgevingswet

Participatie

Zero Emissie