Biind Thema's
Integrale thema’s staan centraal bij Biind. De belangrijkste thema’s worden door onze redactie gevolgd, verslagen, geïnterpreteerd en vertaald naar jouw dagelijks werk. Maar onze ambities gaan een stap verder. Praten is niet genoeg, wij willen knelpunten oplossen en daadwerkelijk stappen maken. Hoe? Door samen te werken aan thema's van nu.
Belangrijkste thema's van 2023

Gezonde leefomgeving

Toekomstbestendige
leefomgeving

Integrale
gebiedsontwikkeling
Groen. Beweegvriendelijk. Sociaal. Schoon. Duurzaam. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Terwijl de definitie van de WHO zelfs zegt dat je al niet gezond bent met een spleetje tussen je tanden. De inrichting van onze steden kan eraan bijdragen dat mensen zich gezonder en gelukkiger voelen. Wanneer iemand niet naar buiten gaat, omdat de stoep vol losliggende tegels zit, kan dat effect hebben op iemands gezondheid. En daar kan een dokter niets aan doen. Kortom, een gezonde stad is een combinatie van factoren die allemaal in elkaar moeten grijpen. Dat vergt nogal wat samenwerking.
Onze fysieke leefomgeving staat onder druk. Zeespiegelstijging, de biodiversiteitscrisis, opwarming van de aarde, het volle energienet. Het zijn maar een paar voorbeelden van zaken die onze huidige manier van leven serieus bedreigen. De mens is veerkrachtig, kan zich aanpassen. Maar om ervoor te zorgen dat we minstens hetzelfde niveau van welzijn en welvaart behouden, moeten we nu handelen. We moeten op zoek naar aanpassingen die onze fysieke leefomgeving toekomstbestendig maken. Zodat ook volgende generaties een fijn leven kunnen hebben.
Integrale gebiedsontwikkeling gaat om het verbinden van functies, disciplines, partijen, belangen en geldstromen, met het oog op de ontwikkeling of transformatie van een gebied. Kijk welke waarden er in een gebied liggen, welke ambities en opgaven er leven en betrek alle stakeholders zo vroeg mogelijk in het proces. Dat klinkt eenvoudig, maar de praktijk wijst uit dat dit lastig is. Hoe groot is de scope van een project, hoe weet je of je alle stakeholders in beeld hebt? Wat je nu maakt, beantwoordt dat nog aan de wensen van de toekomst? Welke ambities sneuvelen wanneer blijkt dat er om praktische redenen keuzes gemaakt moeten worden?

Natuurinclusief bouwen

Bereikbare stad
Natuurinclusief bouwen: bouwen en ontwikkelen met oog voor mens, dier en plant. Bij het bouwen van de eerste huizen in de geschiedenis, gebeurde dat nog natuurinclusief. Met materialen die ter plekke al voorkwamen; leem, gras, stenen. Vanaf toen is het bergafwaarts gegaan. We zijn als mensheid de verbinding met de natuur kwijt geraakt. We houden al jaren geen rekening meer met planten en dieren bij het bouwen van onze huizen, kantoren en infrastructuur. Dat moet anders. Jaarlijks verdwijnen miljoenen soorten door toedoen van de mens. Door natuurinclusief te bouwen kunnen we een bijdrage leveren aan het herstel van de biodiversiteit.
De inrichting van Nederland, met een paar grotere steden en heel veel middelgrote en kleinere steden, zorgt ervoor dat mensen relatief ver van hun werk en andere noodzakelijke bestemmingen af wonen. Best veel mensen wonen niet in dezelfde stad als dat ze werken of waar een ziekenhuis of zelfs basisvoorzieningen als onderwijs of een supermarkt is. Daarvoor is de auto vaak de handigste, comfortabelste én snelste optie. In tegenstelling tot andere landen, waar meer mensen in een metropool wonen en het ov gebruiken om op plek van bestemming te komen. Denk aan New York, Parijs of Hong Kong.