Lezen, luisteren, kijken
Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl
LEZEN
VN-verdrag Handicap
2 miljoen Nederlanders hebben een beperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland, dat weten we inmiddels wel. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Maar wat moet we precies doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren?
LUISTEREN
Podcast: Oog voor Toegankelijkheid
Tatjana Wehrmann en Sander Smale (makers van ‘De witte stok’) laten je in deze podcast alles horen over toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Wat zijn hun favoriete apparaten en apps, wat werkt en wat niet? In deze podcast hoor je er alles over.
LUISTEREN
Podcast: Mensentaal over vervoersarmoede
De fiets kende een heropleving, koning auto claimde zijn troon en telewerk maakte een zeer succesvolle hazensprong van optioneel naar de norm. Corona heeft een zeer grote impact gehad op ons leven, maar ook op hoe we ons verplaatsen. Grotendeels hebben we ons natuurlijk niet verplaatst, maar als we het toch deden, werd er automatisch twee keer nagedacht over hoe we ons verplaatsen.
Een jaar later leven we nog steeds in ons persoonlijk bubbel, op een anderhalve meter afstand van elkaar, en met een beetje geluk hebben sommigen onder ons een dak boven hun hoofd, een inkomen en is hun (fysiek) gezondheid toch hopelijk in orde. Niet iedereen heeft het geluk gehad om de bovenstaande zaken te behouden, ook op vlak van mobiliteit. Mensen die het al moeilijker hadden, hebben nog maar eens een harde klap gekregen. Binnen de mobiliteitswereld worden deze mensen geplaatst onder de noemer ‘mensen in vervoersarmoede’
Wat is dat nu vervoersarmoede? Is ons openbaar vervoer dan toch niet zo openbaar voor iedereen? Wie zijn dat mensen in vervoersarmoede? Wat maakt dat men in vervoersarmoede terechtkomt? Postdoctoraal onderzoeker dr. Koos Fransen vertelt meer.
KIJKEN
Inclusief wonen in Arnhem: in een vertrouwde omgeving samen leven
Van Wijnen, Oostwest architecten, woningcorporatie Portaal, zorgorganisatie Siza, gemeente Arnhem, de wijkraad en -teams werkten gezamenlijk aan de realisatie van 71 levensloopbestendige, betaalbare en duurzame appartementen volgens het concept Inclusief Wonen. Aandacht voor [toevallige] ontmoetingen staat hier centraal, waarbij de communitybuilder een belangrijke rol vervult. Zij stimuleert de contacten binnen het complex en in de wijk. En dat werpt zijn vruchten af. De eerste activiteiten zijn een feit!
KIJKEN