Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl


Lezen


Luisteren


Kijken

LEZEN

Handreiking digitale ethiek

Het gebruik van algoritmen, sensortechniek en toepassingen die gebruik maken van gecombineerde databronnen, heeft ook effect op publieke waarden. Belangrijke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie komen met de inzet van nieuwe technologie in een nieuw daglicht te staan.

Door te werken met digitale ethiek wordt de veranderende relatie tussen overheid en inwoner gevolgd en ontstaat de vraag hoe gemeenten goed afgewogen en op verantwoorde wijze gebruik kunnen maken van nieuwe technologie. Ook de vraag hoe ethiek een bijdrage kan leveren aan het vergroten van vertrouwen in de overheid is aan de orde. En meer praktisch: hoe kan worden voorkomen dat ethiek als belemmerend of vertragend wordt ervaren? Dit zijn vraagstukken in ontwikkeling. Met deze handreiking van de VNG worden ervaringen en tips gedeeld om gemeenten op weg te helpen met het thema digitale ethiek.

LEZEN

Digitaliseringsagenda: wat worden de speerpunten voor de Topsector Energie?

Zonder digitalisering kunnen we de energietransitie wel vergeten. Dat is de boodschap van Arash Aazami in de nieuwe Digitaliseringsagenda van het programma Digitalisering in de Topsector Energie.

Vijf jaar geleden schreef Aazami op verzoek van de Topsector Energie aan de eerste Digitaliseringsagenda. Het was de aanleiding om met het programma Digitalisering gericht aandacht te geven aan de koppeling tussen ICT en energie. Na vijf jaar werd het tijd voor een update met nog steeds dezelfde urgente boodschap: ICT en energie kunnen niet meer zonder elkaar. “Als internet uitvalt, krijgt het energiesysteem problemen en vice versa”, zegt Aazami. “Kijk je vooruit, dan zie je dankzij digitalisering vooral kansen om het energiesysteem inclusiever, eerlijker en houdbaar te maken.”

LUISTEREN

Podcastserie Raad voor de Leefomgeving

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur bestaat 10 jaar en viert dit met een podcastserie, waarin op zoek wordt gegaan naar antwoorden op vragen van alledag door ze te koppelen aan grote maatschappelijke thema’s. De eerste aflevering is te beluisteren vanaf maart. In de zeven afleveringen gaat het over de volgende onderwerpen:

  • Ruimte
  • Eten, voedselvoorziening en landbouw
  • Natuur en landelijk gebied
  • Wonen en stedelijke ontwikkeling
  • Werken, gedrag en digitalisering
  • Reizen
  • Energie en klimaat

LUISTEREN

Podcast: Het schiet niet erg op met de smart city

Misschien niet de meest recente aflevering uit de podcastserie De Technoloog, waarin journalisten Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn de laatste technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving. Wel is het interessant om te horen wat techjournalist Wouter van Noort heeft te vertellen over smart cities over de hele wereld en de lessen die je ervan kunt leren. En wat kunnen we, met de kennis van nu, zeggen over deze aflevering uit september 2020?

KIJKEN

Documentaire City of the Future: Singapore

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? National Geographic nam in 2018 een kijkje in Singapore. Daar worden de laatste innovaties en technologie in rap tempo geïmplementeerd in het dagelijks leven.