Biind | November 2021
Adem in, adem uit
Dagvoorzitter Maurits Groen van Congres Natuurlijk 2021 zei het treffend: “Natuurinclusief Bouwen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Je staat ’s morgens ook niet op met de gedachte ‘Goh, laat ik vandaag eens gaan ademen. Wat een goed idee!’.” Maar zoals ademen vanzelf gaat, zo is dat nog niet met natuurinclusief bouwen. Het zit nog niet bij iedereen in het dna, tussen de oren of in de vingers. En dat terwijl een natuurinclusief gebouw er wat mij betreft per definitie beter uitziet dan een gebouw dat dat niet is. Hetzelfde geldt voor de openbare ruimte. We zijn het er inmiddels toch wel over eens dat we daar graag veel en divers groen zien, goed voor mens en dier.
Vorige week zagen we op het congres weer een vracht aan goede voorbeelden voorbijkomen. We weten dus waarom we natuurinclusief te werk moeten gaan en ook al hoe we dat moeten doen. Nu nog doen.
Simpel? Of toch niet?
Wat mij betreft is er geen enkel excuus meer om bij het maken en uitvoeren van je plannen niet natuurinclusief te werk te gaan. Ja, het vergt verandering van mindset bij sommige mensen. Ja, soms kost het vooraf meer geld. Vaak ook niet trouwens en bovendien, denk eens aan wat het ons oplevert. Mooiere projecten. Meer biodiversiteit. Meer welzijn voor mens en dier. Maatschappelijke winst, kortom. Dat is toch veel fijner dan alleen maar winst in de portemonnee?
Gewoon doen dus. Het is net ademen.
Manon van Ketwich
Hoofdredacteur Biind
De metamorfose van
Spoorzone Zwolle
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje stad te worden, gevuld met wonen, werken en recreëren in een groene en klimaatbestendige omgeving. Voor het zover is, is er nog veel te doen.
Natuurinclusief boeren in het Buijtenland van Rhoon
Innovatie, lef en geduld voeren de boventoon in het Buijtenland van Rhoon. In dit buitengebied wordt iets unieks gedaan. Nergens in Nederland wordt op zo’n grote schaal geëxperimenteerd met de combinatie van natuur en extensieve landbouw.
Natuur-inclusief medewerkers
Steeds vaker willen grote organisaties met biodiversiteit aan de slag. Dit is fantastisch, want de natuur kan wel een steuntje in de rug gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk is men bij iedere ruimtelijke ontwikkeling zelfs al verplicht om groenelementen (habitats) voor de ontwikkeling van biodiversiteit te laten toenemen en ook in Nederland zien we steeds meer grote gemeenten dit als randvoorwaarde opnemen bij stedenbouwkundige ontwikkelingen.