Lezen, luisteren, kijken

Elke editie zetten we de interessantste programma’s, podcasts, boeken en artikelen over het thema van de maand voor je op een rij. Tips zijn welkom! Mail naar manon@biind.nl


Lezen


Luisteren


Kijken

LEZEN

Forget hygge, it’s time for uitwaaien

In dit artikel van de Washington Post wordt het typisch Nederlandse woord ‘uitwaaien’ (OUT-vwy-ehn) besproken. Het is een van de buitenlandse concepten die de afgelopen tijd in de Verenigde Staten voet aan de grond heeft gekregen, net als het Noorse friluftsliv (‘openluchtleven’) en het Deense hygge (gezelligheid, knusheid).

In het artikel wordt het Nederlandse uitwaaien vrij letterlijk uitgelegd, als iets wat te maken heeft met de wind die altijd over ons vlakke land waait.

LEZEN

Boek: De beweeg-

vriendelijke stad

Een stad met fijne speelplekken, een stad die fungeert als één grote sportschool, een stad waar je veilig kunt opgroeien en oud kunt worden, en een stad waar je overal vanzelfsprekend kan fietsen. Het boek De Beweegvriendelijke Stad van Urhahn Stedenbouw en Strategie laat zien hoe zo’n stad er uit ziet, biedt inspiratie, ontwerptools en bevat artikelen van experts.

Het boek is inmiddels helaas uitverkocht, maar wel digitaal te lezen.

LUISTEREN

Podcast: Hoe hou je je brein gezond?

In de podcast Gezond Gesprek van Gezondheidsnet gaat presentator Karine Hoenderdos in gesprek met gasten over verschillende thema’s die allemaal te maken hebben met gezondheid, eten, bewegen, ouder worden en jong blijven. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie, staat bekend als de ‘beweegprofessor’ én hij heeft een missie: ons brein zo lang mogelijk gezond houden. Hoe dat moet? In deze podcast legt hij dat uit!

Onthoud alvast de belangrijkste drie boodschappen van Erik Scherder. Ten eerste is dat om vaak het zitten te onderbreken. Het tweede is om dagelijks minstens een half uur onafgebroken te bewegen. En de derde boodschap van Scherder is: doe moeite. Verder vertelt hij waarom de corona-pandemie het belang van bewegen groter maakt dan ooit – en hoe de complete regering dat gaat oppakken. Dus pak een koptelefoon, kom in beweging en luister intussen naar deze interessante podcast!

LUISTEREN

Podcast: Hoe zetten we een gezonde beweging in gang?

We moeten naar een holistische kijk op gezondheid, stelt Sabine Pinedo, internist en zorgondernemer in deze podcast in de serie Slimme Koppen van BNR. "Gezond leven is niet alleen niet roken en veel bewegen, maar ook een gezonde leefomgeving. Een omgeving waarin het water, de grond en de lucht, die we inademen gezond is."

Het heeft heel weinig zin om goed voor jezelf te zorgen, terwijl je leefomgeving niet gezond is, stelt Pinedo. "Wat heeft het voor zin om te gaan joggen in het Amsterdamse bos, als er veel fijnstof hangt?" Hoe krijgen we die beweging in gang? vraagt ze zich af.

Eva Flendrie en Annick Mantoua hebben hier wel oplossingen voor. Zowel op het platteland als in de stad.

KIJKEN

De beweegvriendelijke wijk

Dit filmpje geeft een eerste inzicht in het project De Beweegvriendelijke Wijk. In een drietal online co-creatie sessies is met verschillende stakeholders uit de wijk Utrecht Noordoost gekeken op welke manier fysiek, cognitief en sociaal bewegen gestimuleerd kan worden.

De Beweegvriendelijke Wijk is een initiatief van Buurtteam Utrecht, Beter Thuis, USV Hercules met de 3e helft en wordt ondersteund door Ucreate, centre of expertise.

KIJKEN

Een beweegvriendelijke leefomgeving: waar begin je?

In dit filmpje van het Kenniscentrum Sport & Bewegen word je meegenomen naar speelplaats De Leuke Linde in Arnhem. Je krijgt de eerste handvatten om te werk te maken van jouw beweegvriendelijke leefomgeving.