De waarde van spelen en bewegen in de buitenruimte
In deze tijd van een pandemie, waar we vooral op onszelf en onze directe omgeving zijn aangewezen, wordt duidelijk dat er meer behoefte is aan een beweegvriendelijke leefomgeving. Daarnaast is bewegen en ontmoeten in een groene omgeving voor iedere leeftijdsgroep belangrijk voor de fysieke, sociale en mentale gezondheid.
Sporten en spelen in de buitenruimte worden steeds meer integraal benaderd. Door natuurlijke elementen toe te voegen nodigt de buitenruimte jong en oud uit om te bewegen, te ontmoeten en te spelen. idverde Advies speelt in op deze behoefte door spelen en sporten te bundelen naar een flexibel, meervoudig gebruik van dezelfde buitenruimte.
Het belang van bewegen, ontmoeten en spelen in het groen Jong en oud hebben baat bij dagelijkse lichamelijke activiteit. Bewegen is goed voor onze gezondheid. Iedere dag bewegen voorkomt overgewicht, wat obesitas tegengaat (Gezondheidsraad, 2003), en het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd (Hills, King, & Armstrong, 2007).
Bewegen heeft ook een positieve invloed op onze mentale gezondheid en weerbaarheid. Onderzoek van het zorgprogramma Lijf & Leven wijst uit dat klachten als stress of een depressie verminderen bij dagelijkse lichaamsbeweging. (Kroon, 2020).
Voor kinderen is spelen in het bijzonder onmisbaar. De VN-conventie van de Rechten van het Kind stelt dat ieder kind het recht heeft om te kunnen spelen.
Spel heeft een grote invloed op de persoonlijke en motorische ontwikkeling van kinderen (Verenigde Naties, 2019). Door te spelen ontwikkelen zij onder meer fysieke, cognitieve, sociale, emotionele, mentale en psychische vaardigheden.
Bewegen in het groen geeft een extra dimensie aan sport, spel; een groene omgeving nodigt uit om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten. Vergroening van de openbare ruimte met (route)structuren maakt spel, sporten en ontmoeten mogelijk.
Een structuur van natuurlijke elementen Een integrale groene buitenruimte waar natuurlijke elementen onbewust aansporen tot sport, spel en ontmoeting; daarvoor zijn routes waar ontmoetingsplaatsen met elkaar worden verbonden van belang. Het leggen van verbindingen tussen bijvoorbeeld speelplekken en groene buitenruimtes (parken, maar ook buitensportverenigingen) biedt kansen voor meervoudig gebruik. Kinderen die samen spelen en ontdekken terwijl hun ouders kunnen sporten en grootouders elkaar treffen.
idverde Advies brengt spelen en sporten samen. Door bestaande speel-, sport- en ontmoetingsplaatsen te bundelen tot één speel-, ontmoet- én beweegroute, worden kansen gecreëerd voor meervoudig gebruik.
Project Gemeente Bergeijk In gemeente Bergeijk gaan ze hiermee aan de slag. Bewegen, ontmoeten en spelen worden gecombineerd aangepakt en integraal ingepast. Het doel is om meer flexibiliteit en mogelijkheden te realiseren voor spelen, bewegen en ontmoeten in de buitenruimte. Het aanwijzen en (zichtbaar) creëren van routes zijn hierbij belangrijke instrumenten. Mogelijkheden worden zichtbaar gemaakt en mensen worden uitgenodigd om meer te bewegen in de buitenruimte.
Afhankelijk van de locatie en doelgroep zijn sportroutes, ouderenroutes en speelroutes ontwikkeld. Per route worden de benodigde voorzieningen aangebracht: van bank tot fitnesstoestel en natuurlijk bewegwijzering. Hiermee kan iedereen de gewenste route oppikken en een leuk speel-, beweeg- of ontmoetrondje maken!
De Gemeente Bergeijk brengt haar visie op bewegen, ontmoeten en spelen hiermee in de praktijk voor haar inwoners en gebruikers van de buitenruimte. Wilt u in uw gemeente, dorp of ander gebied ook meervoudig ruimtegebruik toepassen? De adviseurs van idverde Advies staan voor u klaar!