- advertentie -

De groei van beheer NCBOR 2019 - Interview Wiebe Oosterhoff

Enkele jaren geleden kreeg Wiebe Oosterhoff (gemeente Rotterdam) de vraag om te kijken naar de strategische vraagstukken van het beheer in Almere. Op basis van dertig interviews in Nederland, gesprekken met het CROW managersnetwerk en diverse ateliers in Almere is daar de glossy ‘Stadsvernieuwers; de toekomst van beheer’ uitgekomen en is de kopgroep beheer opgericht, een samenwerkingsverband tussen de beheerorganisaties van de gemeenten Almere, Leiden, Rotterdam, Zoetermeer en Zwolle.


In de glossy werden verschillende belangrijke sporen richting de toekomst van beheer onder de loep genomen. Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) staat de beheerder van de toekomst centraal. Een mooi moment om met Oosterhoff te kijken waar we ons bevinden op deze sporen richting de toekomst.

Wiebe Oosterhoff

Drie sporen

“Vanuit het onderzoek deden we drie aanbevelingen: verkoop het vak van beheer beter, zorg voor een betere opleiding voor toekomstgericht beheer en zorg voor samenwerking met ontwerpers.” Want aan trots voor het vak ontbreekt het nog volgens Oosterhoff. “Er gebeurt veel interessants in de wereld van beheer, maar niemand weet het. Hier is bijvoorbeeld veel te leren van de ontwerpende wereld. De architecten zie je overal in bladen en op televisie, maar ik heb nog nooit een beheerder bij Pauw of De Wereld Draait Door aan tafel gezien.”


Om het vakgebied meer glans te geven (en mensen trots te maken), is vanuit de kopgroep gesproken met een marketingbureau om het beheerverhaal in de markt te zetten. Want uiteindelijk hebben alle drie de aanbevelingen effect op elkaar: een trots vakgebied trekt ook meer geïnteresseerden om een opleiding te volgen, die daar leren om met de ontwerpers de toekomstvraagstukken van beheer aan te pakken.


Lees hier het hele interview van Wiebe Oosterhoff.

Neem ook deel aan NCBOR 2019

Een eerste stap voor zo’n toekomst van beheer kan worden gezet op NCBOR dit jaar. “Als je kijkt naar de afgelopen jaren, is een reeks in gang gezet die hierover gaat. Dit jaar volgt heel goed op de voorgaande jaren. Het is weer een stap in het bewust worden van die toekomstgerichte vraagstukken.”

Wil je zelf ook deze stap maken? Kom dan op 28 november naar Zaanstad voor het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte.