Bouwen met de natuur – bewijs dat het kan

Bouwen met de natuur, om gezondheid te bevorderen, biodiversiteit te stimuleren en gelukkiger te maken, is mogelijk. Dat bewijzen niet alleen geplande of reeds afgeronde projecten. Zelfs een twintig jaar oud project toont aan dat het kan én hoe het kan. Hieronder lees je drie concrete voorbeelden van klimaatadaptief bouwen met de natuur. Klik bij ieder project verder voor meer informatie.

De Stad van de Zon Stad van de Zon van VBM Ontwikkeling, namens Ontwikkelings- en Exploitatiemaatschappij Hallokaties C.V., was al natuurinclusief voordat het natuurinclusief heette. Het project is een uitbreiding van Heerhugowaard-Zuid die in 2009 officieel is opgeleverd. De hele uitbreiding telt ruim 3.000 woningen op 120 hectare grond, omringd door het waterrijke recreatiegebied Park van Luna van 177 hectare grond. “Vroeger was dit gebied 300 hectare aan gras en akkerland”, vertelt Jac Vries, directeur van VBM Ontwikkeling. “Nu is het een volledige stadswijk met geïntegreerd, kwalitatief hoogwaardig gebruiksgroen en water.”

Linck in de Binck ERA Contour ontwikkelt in Den Haag het natuurinclusieve appartementengebouw Linck in de wijk de Binckhorst – daarom ook wel: Linck in de Binck. Eind 2021 start de bouw van het gebouw, dat een stukje park midden in de stad moet worden. Veel groen in loggia’s (open buitenruimte aan de gevel) en aan de gevel en ook ruimschoots beplanting binnenin. Hierin is het sociale aspect op slimme wijze verbonden aan de vergroeningsopgave. Erik Gathier, conceptontwikkelaar bij ERA Contour: “We maken een atrium dwars door het gebouw, zodat bewoners elkaar hier kunnen ontmoeten. Daarbinnen hebben we tuinpockets aangewezen die naar buiten toe uitkomen.” De koopwoningen zelf, variërend van 50 tot 130 m2, worden om deze pockets heen gezet.

De straaD Natuurinclusieve projecten zijn hot, maar soms tarten ze het realisme. Bij landschapsarchitectenbureau BoschSlabbers zochten ze naar een praktischere, meer concrete aanpak: de straaD. Dit is een onderzoek naar hoe onze straten en buurten in de toekomst eruit kunnen en moeten zien om leefbaar en klimaatadaptief te zijn. Dit concept komt uit de koker van Stijn Koole, landschapsarchitect en partner bij BoschSlabbers.