Stop met bewonersavonden!

3 tips voor raadsleden: samen met de burger de stad maken


Wat wordt de nieuwe rol van de gemeenteraad volgens de Omgevingswet? Anne-Mette Andersen geeft drie cruciale tips voor raadsleden voor hoe ze samen met de burger de stad kunnen maken.


Samen stad maken met echt iedereen is een prachtige ambitie. Het woord ‘samen’ staat in twee derde van de titels van de huidige coalitieakkoorden en niet zelden zijn de gemeenteraadsleden hiervoor de primus motor geweest. De ambitie van raadsleden sluit naadloos aan op de Omgevingswet die in 2021 in alle gemeenten ingevoerd moet zijn. Maar hoe pakt ‘werken in de geest van de Omgevingswet’ in de praktijk uit en wat wordt nou precies de nieuwe rol van de raad volgens de Omgevingswet?


Tip 1 - Zet je DNA in als kans in de opgaveformulering

Tip 2 - Neem als raad het heft in handen als het gaat om het participatieproces

Tip 3 - Gluren bij de buren voor je Omgevingsvisie en -plannen


Lees het uitgebreide verhaal van Anne Mette Andersen op de website van Biind.

Masterclass Stop met bewonersavonden! Maar wat dan wel?


Participatie is héél belangrijk. Gemeentebesturen zeggen het allemaal en het klinkt flink door in de Omgevingswet. Maar participatie in de praktijk is weerbarstig. Op een bewonersavond kom je steeds weer dezelfde groep mensen tegen. Als het project klaar is, zijn bewoners vaak niet tevreden met het resultaat. Terwijl ambtenaren, ontwikkelaars en andere betrokkenen hun best hebben gedaan met participatie. Het saldo van bewonersavonden valt tegen, is grosso modo de ervaring tot nu toe.

Dat moet dus anders. En het kan ook anders! Wil je weten hoe je een succesvol participatietraject organiseert? Kom dan naar de Masterclass ‘Stop met bewonersavonden! – wat dan wél te doen’ op 17 maart 2020 in La Vie Utrecht.


Zo realiseer je succesvolle projecten

In de Masterclass ‘Stop met bewonersavonden!’ leer je hoe je een representatieve groep bereikt en plannen in co-creatie maakt, zonder dat het ellenlange processen met zich mee brengt. Anne-Mette Andersen van AM Landskab draagt tijdens deze dynamische Masterclass haar kennis over, van talrijke praktijkvoorbeelden waarbij proces en resultaat van een ruimtelijk project, juist zonder de traditionele bewonersavond, beter is geslaagd.


Deze masterclass is onder meer geschikt voor: beleidsmedewerkers, project- en procesmanagers ruimtelijk én sociaal domein, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, ruimtelijke adviesbureaus.