Grip op je energiestromen

De tijd dat een beheerder alleen maar op zijn onderbuikgevoel afging is geweest. Ervaring blijft belangrijk, maar harde data bepalen voor een groot deel de (financiële) keuzes.

Particulieren krijgen steeds meer inzicht in hun eigen stroomverbruik. Met de SLIMME kast van PUTkast techniek kunnen ook gemeenten precies zien hoeveel stroom een markt- of evenementenkast verbruikt of wanneer de pieken plaatsvinden. Zo krijgt de beheerder grip op de energiestromen, wat weer kan leiden tot forse kostenbesparingen.

Een kast op locatie wordt uitgerust met de SLIMME kast unit. Dit is een processor die meterstanden verwerkt, de schakelaar aanstuurt, lokale opslag van gegevens verzorgt en de communicatie onderhoudt met de centrale server. De beheerder kan inloggen op een dashboard, waar voor- en achteraf het gebruik van de kast(en) eenvoudig is te organiseren. Daarnaast biedt SLIMME kast diverse mogelijkheden om analyse van energiestromen te maken.

Alarmfunctie

“De SLIMME kast bestaat nu ongeveer anderhalf jaar”, vertelt Marco Ekelmans van PUTkast techniek. “Vooral het feit dat de beheerder grip krijgt op zijn bezit wordt als heel positief ervaren. De afgelopen tijd hebben we een ingrijpende hardware-update gedaan. Zo is er een alarmfunctie toegevoegd. Op het moment dat er geen gebeurtenis staat ingepland en er toch stroom wordt verbruikt in een kast, krijgt de beheerder vanzelf een sms of mailtje.” De tweede verbetering gaat om de bewaking van het aansluitvermogen. Kasten worden ingesteld op een bepaald aansluitvermogen, echter wordt na installatie vrijwel nooit gecontroleerd of dit vermogen wordt gehaald. Ekelmans: “Met deze gegevens kan je zien of een kast verzwaard moet worden omdat de grens wordt benaderd, off dat de aansluiting lichter kan. In de ontwerpfase zullen we altijd kiezen voor de veilige weg, uitval is een no go. In de praktijk leidt dat soms tot te dure netwerkvergoedingen.”

Fasebewaking

De derde verbetering van wat Ekelmans de SLIMME kast 2.0 noemt is de fasebewaking. Een storing in een kast kan veroorzaakt worden door overbelasting, maar evengoed door een disbalans, bijvoorbeeld door een verkeerde aansluiting van een installatie. “We hebben eens te maken gehad met een viskraam die er elke keer uitklapte. Van de gemeente kregen we al opdracht zwaardere voeding aan te leggen, een nieuwe kabel door de hele straat.

Ook nog met van dat mooie natuursteen, een duur geintje. Na wat onderzoek bleek dat de installatie van de viskraam niet goed was aangesloten. Dat heeft een hoop geld bespaard. Met de fasebewaking zien we dit soort dingen in een oogopslag.”

De gegevens die PUTkast techniek ophaalt uit de slimme kasten heeft Ekelmans gebruikt voor een eerste analyse. “Ik heb inzicht gekregen in het verbruik van een gemiddelde marktkraam en wanneer de pieken zijn. We hebben de kengetallen gespiegeld aan de werkelijkheid.” Deze inzichten zijn goud waard voor beheerders, die hiermee hun financiën steeds beter kunnen verantwoorden. “Ik vind het mooi dat we van iets ‘doods’ als een kast iets heel actiefs kunnen maken. Je bespaart kosten en krijgt grip op je bezit”, vindt Ekelmans.

De ontwikkeling van de SLIMME kast staat voorlopig niet stil. “Momenteel wordt gewerkt aan zelfherstellende beveiliging, waarmee het op afstand mogelijk wordt om groepen te herstellen. Met als gevolg dat de monteur of beheerder niet voor elke storing in de auto hoeft te stappen. Voor de langere termijn zou PUTkast techniek zelfs de dienst stroom kunnen gaan leveren, waardoor een gemeente helemaal geen omkijken meer heeft naar de kasten. De volledige aanleg, het beheer en het onderhoud van de kasten is dan voor rekening van PUTkast techniek, de andere partij betaalt alleen nog voor het stroomgebruik.”