Goed voorbeeld doet volgen

Er moet nog veel gebeuren om heel Nederland toegankelijk te maken. Het goede nieuws: je hoeft lang niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn al heel veel goede voorbeelden. We maakten een kleine selectie.

Meetlijst voor toegankelijke stranden Nederland is gezegend met ruim vijfhonderd kilometer strand langs onze kust. Deze stranden zijn niet voor iedereen toegankelijk. En wanneer is een strand precies toegankelijk? Pia Hendriks en Martijn Koppejan ontwikkelden op eigen initiatief een meetlijst. Daarmee willen ze kustgemeenten prikkelen er meer mee te doen.

Inclusief stadspark ’s-Hertogenbosch Hoe kun je de toegankelijkheid van de binnenstad van Den Bosch en het nieuw te bouwen Zuid-Willemspark verbeteren voor bijvoorbeeld ouderen, slechtzienden en mensen met een lichamelijke beperking? Samen met de gemeente onderzocht de Bossche ontwerper Wouter Corvers dat in het project Het Inclusieve Park.

Toegankelijke toiletten in gemeente Oude IJsselstreek In een jaar tijd ging de gemeente Oude-IJsselstreek van 7 naar 70 semiopenbare toiletten. Het resultaat van de inspanningen van Sandra Gosseling-Massop, gesteund door burgemeester Otwin van Dijk. De toiletten zijn een uitkomst voor de miljoenen Nederlanders met buikproblemen. Een groot deel van deze groep gaat niet of minder vaak van huis omdat ze bang zijn onderweg niet naar het toilet te kunnen.