VOR

Alles over een groene en duurzame samenleving op Vakbeurs Openbare Ruimte

'De Groene Stad is een echt groene beleving. Iets waar mensen over napraten.' - Lodewijk Hoekstra

Op woensdag 2 en donderdag 3 oktober 2019 staat Jaarbeurs Utrecht weer volledig in het teken van de openbare ruimte. Vakbeurs Openbare Ruimte is het grootste evenement in Nederland voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van onze leefomgeving. Ruim 600 exposanten tonen hier hun nieuwste producten en diensten aan de naar verwachting 6.500 beursbezoekers. De vakbeurs staat in het teken van netwerken, kennisdeling en beleving.

Belevingen

Op de beursvloer treft u diverse initiatieven aan. Hieronder leest u meer over drie uitgelichte beursbelevingen: De Groene Stad, de Cirkelstadsessies en de Klimaattuin.


De Groene Stad

Hal 2 van de Utrechtse Jaarbeurs bestaat voor een groot gedeelte uit De Groene Stad; een samenwerking tussen NL Greenlabel, Stichting De Groene Stad en RVO/DuurzaamDoor. Een duidelijk herkenbaar stukje beursvloer waar we de sfeer van een stadspark nabootsen. De Groene stad is ingericht met stands van partners van NL Greenlabel. Er is een groen aangekleed Kennisplein, een Collegezaal met inspirerende sprekers en een expositieruimte waar duurzaam gelabelde producten en materialen voor de buitenruimte te zien zijn. Je krijgt echt het gevoel dat je een groene wereld instapt zodra je in De Groene Stad belandt. Er zijn veel planten en andere duurzame producten te vinden. Een must see als je de beurs bezoekt.

Cirkelstadsessies

De Cirkelstad gaat over het borgen van kansen en belangen in een circulaire stad. Hoe verbinden we circulariteit aan de energieopgave, de klimaatopgave en aan gezondheid? In de kennissessies krijgt u volop de gelegenheid om vragen voor te leggen over circulariteit en de toekomstbestendige leefomgeving. Initiatiefnemer Cirkelstad deelt de laatste stand van zaken over producten, aanbestedingen, meetbaarheid van circulariteit en circulair opdrachtgeverschap. Kom in contact met diverse sprekers, neem deel aan een interactieve workshop of loop mee in de rondleiding over de beursvloer langs bedrijven die koploper zijn in de circulaire economie.


Klimaattuin

Op zoek naar een ontmoetingsplek waar u met vakgenoten klimaatonderwerpen kunt aansnijden? Dan kunt u gedurende de dag terecht in de Klimaattuin, waar bedrijven exposeren die klimaat centraal hebben staan in hun missie en visie. Een herkenbaar stukje beurs waar interactie en het delen van kennis en ervaringen over klimaatthema's de boventoon voeren.

In het midden van de Klimaattuin staat een grote houten tafel. Per beursdag vinden hier in de ochtend twee KlimaatGesprekken en in de middag twee WoonGesprekken plaats. Tijdens de KlimaatGesprekken wordt het klimaatbestendig maken van de samenleving behandeld en komt u in contact met klimaatadviseurs. Gemeenten stellen strategische doelstellingen om klimaatneutraal te worden en van het aardgas af te gaan. In de WoonGesprekken gaan gemeenten, het Energieloket en bewoners in co-creatie aan de slag met dit onderwerp. Want hoe kunnen we bewoners stimuleren maatregelen te nemen?


Kennisdeling

Met zo'n tachtig kwalitatieve lezingen en diverse lezingruimtes biedt de beurs een kwalitatief hoogstaand inhoudelijk programma aan. Zo is er de lezingruimte ‘het Symposium’, waar u alles leert over de toepasbaarheid van de beste productinnovaties, de Advies & Beheerzaal, waar (zoals de naam al doet vermoeden) advies- en beheerbureaus voor u de lezingen verzorgen, en de Huiskamersessies, waar interactie het sleutelbegrip is.


Van groen en klimaat tot aan recreatie en smart data: verrijk op Vakbeurs Openbare Ruimte uw kennis op alle aspecten van de openbare ruimte.

Algemene informatie

De toegang tot Vakbeurs Openbare Ruimte is gratis. Registreren is wel een vereiste. Dit kan op de website van de vakbeurs. De beurs vindt plaats in hal 2, 3 en 4 van Jaarbeurs Utrecht en is beide dagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Uitgelichte lezingen

Prettige Plekken – Biind

Donderdag 3 oktober | Huiskamersessies | 15.00 – 15.45 uur

Sprekers: Rosemarie Maas en Kyra Kuitert


Een prettige en openbare ruimte is essentieel voor de leefbaarheid van steden en draagt bij aan gezondheid, duurzaamheid en een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Er bleek weinig informatie ‘bij elkaar’ te zijn over de relatie tussen gebruik en ontwerp en inrichting van openbare ruimte, daarom hebben Rosemarie Maas en Kyra Kuitert, gebaseerd op eigen werk, literatuur- en locatieonderzoek en de input van een brede expertgroep, het boek Prettige Plekken – Handboek Mens & Openbare Ruimte geschreven. Tijdens deze masterclass komen de (ontwerp)principes uit het handboek aan bod die u helpen hoe u succesvolle openbare ruimtes maakt.


--------------------------------------


Klimaatadaptatie: Het levende gebouw

Woensdag 2 oktober | Future Green City Theater | 14.00 - 14.45 uur

Spreker: Kim van der Leest


We zijn druk bezig met het maken van klimaatbestendige, circulaire en energieneutrale steden. Het is goed om daarbij niet uitsluitend te kijken naar technische oplossingen. Groen biedt integrale oplossingen. Niet alleen voor een beter klimaat, maar ook voor een prettige, gezonde en veilige omgeving, meer sociale samenhang en meer biodiversiteit. Groen is hierbij de verbindende factor. Conceptontwikkelaar en samensteller Kim van der Leest legt uit waarom de VHG handleiding Het Levende Gebouw er is gekomen, voor wie het is bedoeld en wat gebruikers er mee kunnen. Hoe passen we groen integraal en haalbaar toe voor betere leefomgevingen?

Gelukkige en gezonde buurtbewoners in een steeds groenere natuurinclusieve stad

Woensdag 2 oktober | Collegezaal NL Greenlabel | 14.30 – 15.00 uur

Spreker: Jelle de Jong


Tienduizenden jaren heeft de mens moeten overleven in de natuur. De afgelopen paar honderd jaar zijn we heer en meester geworden over de natuur. Met als gevolg het verdwijnen van een groot deel van de oorspronkelijke biodiversiteit. Inmiddels wonen de mensen voor het grootste deel in steden, verwijderd van de natuur. Nu is het tijd om het anders te doen en de natuur weer in de levens van mensen te brengen. Door wijken om te toveren in groene oases met ruimte voor plant, dier en gezonde en gelukkige buurtbewoners. Deze revolutie is al volop aan de gang. Sommige gemeenten en projectontwikkelaars nemen het voortouw door gebouwen 'groen' te ontwikkelen. Wat is er nodig voor de echte doorbraak?


-------------------------------------


Rondetafel: Communiceren met de burger

Woensdag 2 oktober | Huiskamersessie | 10.00 – 11.30 uur

Spreker: Mark Verhijde


In de actieve samenleving vinden overheden het belangrijk dat burgers meedenken en participeren, maar in de praktijk komt dat moeizaam van de grond. Hoe kunnen overheden burgers beter bij hun te voeren beleid betrekken? Biind Expert Mark Verhijde is op 2 oktober gespreksleider tijdens de rondetafel over ‘Communiceren met de burger’. Tijdens de rondetafel wil Verhijde een lijst opstellen met do's en dont's voor overheden om de burger te betrekken. Er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Wil jij meepraten? Stuur dan een mail naar redactie@biind.nl met daarin je inhoudelijke motivatie waarom jij de geschikte kandidaat bent om het gesprek naar the next level te helpen.

Meer beursbelevingen ontdekken en het volledige lezingenprogramma inzien? Bezoek de website van Vakbeurs Openbare Ruimte en stippel alvast uw beursroute uit via www.openbareruimte.nl

Maak kennis met Biind

Op standnummer 2.316 vindt u de stand van Biind. Wij ontmoeten u graag en bespreken welke integrale vraagstukken er bij u leven, om te zien of we er via onze kanalen aandacht aan kunnen besteden. Uiteraard vertellen we u ook graag meer over onze najaarskalender die boordevol leuke activiteiten zit. Of over de partnermogelijkheden waarmee u een bijdrage kunt leveren aan de inhoudelijke discussie rond thema’s als klimaat, verslimming, verduurzaming en/of vergroening.

Kortom, redenen genoeg om eens wat uitgebreider kennis te maken op de stand van Biind. Wilt u vooraf een afspraak inplannen? Stuur dan een e-mail naar redactie@biind.nl. Of kom anders spontaan langs op woensdag 2 of donderdag 3 oktober in de Jaarbeurs bij stand 2.316.