Interview

‘Implementeer de SDG’s voor een positieve impact in 2020’

“Voor de bouwondernemers die goed met de nieuwe ontwikkelingen om kunnen gaan, lonken geweldige kansen en een prachtig en succesvol 2020.”

Door: Manon van Ketwich


Ondanks de stikstofcrisis beleven bouw en vastgoed geweldige tijden. De ontwikkelingen rollen over elkaar heen. Hoe kun je als bouwondernemer door de bomen het bos blijven zien? We vroegen het Wietse Walinga, oprichter van Duurzaam Gebouwd en de man achter onder meer Smart WorkPlace.


Foto boven: Wietse Walinga.

Onder meer de strenge wet- en regelgeving, nieuwe normen, nieuwe samenwerkingsconstructies, de woningnood en het personeelstekort maken dat we in een boeiend tijdperk leven als het gaat om de bouwsector. Walinga: “Voor de bouwondernemers die hier goed mee om kunnen gaan lonken geweldige kansen en een prachtig en succesvol 2020.”

Banken leiden de weg

Walinga verwacht voor het komende jaar dat drie thema’s met elkaar in versnelling zullen raken: duurzaamheid, circulariteit en slimme en gezonde gebouwen. “Vanuit de wetgever zijn er veel maatregelen waar je rekening mee moet houden. En ook de banken doen hierin mee door deze wetgeving als maatstaf te nemen voor financiering. Bijvoorbeeld de verplichting voor label A kantoorgebouwen in 2030. De banken (her)financieren nu al geen vastgoedprojecten meer die hier nu niet aan voldoen. En dat is ook logisch aangezien de gebouwen die je nu neerzet er in 2030 nog steeds staan. Tegelijkertijd wil de overheid in 2050 een volledige circulaire gebouwde omgeving. En ook eisen gebruikers steeds vaker een slim en gezond gebouw dat meegaat in de technologische ontwikkelingen en sociale en gezonde impact maakt.”

Een persoonlijke frustratie van Walinga is dat scholen nog steeds niet gezond zijn.

Er zijn 17 Sustainable Development Goals.

Sustainable Development Goals

2020 is wat Walinga betreft het jaar waarin deze thema’s bij elkaar komen. Hoe kun je hier nou wel slim op inspelen? “Volgens mij door je te richten op de Sustainable Development Goals. Dit zijn zeventien duurzame doelstellingen die de VN heeft vastgesteld en waar opdrachtgevers, overheden en straks ook de consument om gaan vragen. In de zeventien SDG’s zitten alle thema’s die genoemd zijn opgesloten. Dus zet een stap boven de thema’s zoals duurzaamheid en circulariteit specifiek en richt je op de SDG’s in je vraag en je aanbod.”

Een persoonlijke frustratie van Walinga is dat scholen nog steeds niet gezond zijn. Gehorige gebouwen met slechte ventilatie zijn meer regel dan uitzondering. “Het zijn 8000 gebouwen, hoe moeilijk kan het zijn? Het kan wel, maar het gebeurt niet. Ik vind het raar dat we ons kapitaal van de toekomst wegstoppen in hokkerige lokalen. Er is geld voor nodig en misschien ligt er ook nog wel een rol voor de overheid. Bijvoorbeeld door een groot deltaplan voor gezonde scholen te maken. De moeilijkheid is dat het gebouw de verantwoordelijkheid is van het schoolbestuur, die als primaire taak het onderwijs hebben. Waardoor een gezonde leeromgeving erbij inschiet.”

Openbare ruimte doet ook mee

Er is nog een wereld te winnen, in de bouwsector, maar ook in de verbinding met andere domeinen. De bouwsector zou bijvoorbeeld veel meer contact moeten zoeken met het sociale domein, vindt Walinga. “Ten eerste voor de verduurzaming van zorgvastgoed. Maar ook om besef te krijgen van de impact die de gebouwde omgeving heeft op de gezondheid van gebruikers. En natuurlijk doet de openbare ruimte ook mee. Je kunt nog zo’n gezond gebouw hebben, als je die pal naast de snelweg zet, heeft het geen zin. En dus hebben we koplopers nodig, een sterke overheid, maar bovenal een goede communicatie met elkaar. Plus dat we trots moeten zijn op wat we doen. Want uiteindelijk maken we met elkaar heel veel impact in de leefomgeving, we moeten alleen wel zorgen dat deze impact positief is. Implementeer hiervoor de SDG’s en je bent toekomstbestendig en goed bezig!”

"De bouwsector zou bijvoorbeeld veel meer contact moeten zoeken met het sociale domein.”