Interview

Up to date blijven?
Hoe dan?

“Maak tijd voor het vergaren van nieuwe kennis of het aanleren van nieuwe vaardigheden.”

Door: Manon van Ketwich


Misschien heb je sinds deze maand een nieuwe baan. Of is je kennis niet meer toereikend door nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Kortom, je moet aan de slag met nieuwe kennis en vaardigheden. Hoe zorg je ervoor dat je hier in een overvolle agenda tijd en ruimte voor creëert? We vroegen het aan Rick Pastoor, bestseller auteur van het boek GRIP – Het geheim van slim werken.


Foto boven: Rick Pastoor – Foto Merlijn Doomernik

Voor heel veel mensen is het herkenbaar: de waan van de dag regeert, je laat je leiden door de mailbox en door allerlei vragen tussendoor van collega’s kom je maar nauwelijks toe aan je ‘echte’ werk. Laat staan dat je tijd hebt je te verdiepen in nieuwe onderwerpen of om tafel te gaan met die collega van IT om te kijken hoe jullie kunnen samenwerken aan smart city toepassingen.

Laat het je niet overkomen

Nieuwe tijden vragen om nieuwe kennis en vaardigheden. Je komt met andere mensen in contact, gaat in gesprek met burgers. Of je hebt een andere baan en je hebt tijd nodig om je de nieuwe onderwerpen echt eigen te maken. “Je tijdsindeling is dan cruciaal”, vindt Rick Pastoor. “Je moet het je niet laten overkomen.” Pastoor begon in 2014 als programmeur bij het journalistieke platform Blendle en kreeg een jaar later de leiding over een team van dertig programmeurs. Het viel hem op dat we eigenlijk nooit hebben leren werken en besloot zijn eigen methode op te schrijven. Dit resulteerde in het boek GRIP – Het geheim van slim werken, waarvan er inmiddels bijna 50.000 zijn verkocht.

Het boek GRIP ging al bijna 50.000 keer over de toonbank.


Foto boven: Rick Pastoor – Foto Merlijn Doomernik.

Maak tijd

De eerste tip van Pastoor klinkt heel eenvoudig: “Maak tijd voor het vergaren van nieuwe kennis of het aanleren van nieuwe vaardigheden. En misschien krijg je er geen tijd voor van je baas of loopt je mailbox elke dag helemaal vol. Maar volgens mij is er altijd ruimte om per week een uur te besteden aan dit soort dingen, we hebben het over minder dan een kwartier per dag, dat kan altijd.”

Bijhouden van notities

Als je dan eenmaal tijd hebt ingeruimd, maak dan werk van het vastleggen van je nieuwe kennis. “We leven in een complexe wereld. Er komt elke dag een gigantische informatiestroom op ons af. Ik zie heel veel om me heen dat mensen niet gestructureerd vastleggen wat ze weten en wie ze kennen. Het bijhouden van je notities moet je dus belangrijk en toegankelijk maken. Dat klinkt misschien heel triviaal. Je hebt waarschijnlijk een notitieblok. Maar vraag jezelf eens af: werkt dat wel goed?”

Overtuig je manager

Het is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, tijd inplannen voor het leren van nieuwe dingen. Er zullen misschien andere werkzaamheden van je lijstje afvallen. Of niet? Pastoor: “We kunnen natuurlijk ook ’s nachts gaan werken, maar uiteindelijk is dat niet houdbaar. Wat voor mij heel goed werkt is een wekelijkse review, waarin ik de planning bewaak. Daarnaast is het belangrijk om de juiste data te verzamelen, waarmee je je manager kunt overtuigen dat je tijd nodig hebt voor het verwerven van die nieuwe competenties. Je moet je baas laten zien wat het oplevert en hoeveel tijd je ermee kwijt denkt te zijn. En dus moet je ook goed formuleren wat je doel is. Ik vind echt dat we als werknemer daar beter ons best voor moeten doen. Je kunt niet alleen maar zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt zonder het aan te kunnen tonen. Desnoods vraag je om een proefperiode van twee weken, waarna je rapporteert over wat het je heeft opgeleverd en beslist over hoe je verder gaat.”

“Je kunt niet alleen maar zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt zonder het aan te kunnen tonen.”

Efficiënt en effectief samenwerken

De nieuwe integrale opgaven in de fysieke leefomgeving zorgen er ook voor dat mensen veel meer moeten samenwerken dan vroeger. Hoe haal je zo veel mogelijk uit zo’n samenwerking, ook als die ander de zaken wat minder goed op orde heeft dan jij? “Dat hangt er deels van af met wie je zit”, vindt Pastoor. “Een leidinggevende zal zich niet zo snel aan jou aanpassen. Het is wel heel belangrijk dat je van tevoren uitspreekt wanneer je tevreden bent met bijvoorbeeld een overleg of vergadering. Door dat te zeggen, kom je er ook snel genoeg achter of iedereen wel hetzelfde doel heeft. Verder is het goed om de regie te houden. Je kunt mensen niet dwingen op dezelfde manier te werk te gaan als jij, maar zorg dat je regelmatig bij ze incheckt zodat je op de hoogte bent van ieders voortgang. Vaak zijn we geneigd dat over te laten aan een leidinggevende, maar ik vind dat het veel minder bedreigend overkomt als je dat als collega doet.”

5 tips uit GRIP – Het geheim van slim werken

1. Maak van je agenda een heilige plek – doe wat er staat

2. Bewaar nooit meer iets in je hoofd

3. Reserveer tijd voor e-mail

4. Maak tijd voor een wekelijkse review van je week

5. Vind iemand die je bij de les houdt

Meer weten? Kijk op www.gripboek.nl

Win het boek GRIP – Het geheim van slim werken!

Hoe zorg jij ervoor dat je je kennis en vaardigheden up to date houdt? Deel jouw gouden tip en win het boek GRIP – Het geheim van slim werken van Rick Pastoor.


Stuur je tip voor 14 februari naar manon@biind.nl o.v.v. Slim werken en win!